Lefelezik a harmadik világban élők fejadagját – globális élelmiszerválság és migrációs hullám jöhet

Elemzések2022. júl. 9.HP

A megugró élelmiszerárak és az erőforrások hiánya miatt felére csökkenti az ENSZ a harmadik világban élők és a menekültek élelmiszeradagját. Az élelmiszerválság az év végéhez közeledve ráadásul tovább súlyosbodhat. Emiatt Nigériában, Indiában, Kolumbiában, a Fülöp-szigeteken és Törökországban élelmiszerlázadások törhetnek ki. Peruban és Srí Lankán pedig meglehetősen instabillá vált a társadalmi struktúra. Különösen aggasztó, hogy a globális élelmiszerárak már jóval a 2010/11-es arab tavasz idején látott szintek felett vannak. Megnőtt az újabb jelentős migrációs hullámoknak a kockázata is.

Az ENSZ élelmezésügyi igazgatója, David Beasley felére csökkentette a harmadik világban élők és a menekültek élelmiszeradagját. A döntés a globális élelmiszerárak drasztikus megugrásával és a korlátozott erőforrásokkal magyarázható.Az élelmiszerárak elszabadulása alapvetően az orosz-ukrán háború eredménye.

Az adományozók nagylelkű támogatása ellenére a források továbbra sem elegendőek a menekült háztartások alapvető szükségleteinek kielégítésére. Emiatt hamarosan zavarok várhatók Angolában, Malawiban, Mozambikban, a Kongói Köztársaságban, Tanzániában és Zimbabwéban.

Az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramjának szervezete már jelentősen csökkentette az adagokat működési területén. A döntés kiterjed Etiópiára, Kenyára, Dél-Szudánra és Ugandára is.

Emellett drasztikusan csökkennek az élelmiszer fejadagok Burkina Fasoban, Kamerunban, Csádban, Maliban, Mauritániában és Nigerben.

A források és az élelmiszeradagok növelésének hiányában tömegek halhatnak éhen Afrikában, de a világ más területein is extrém módon megnőhet a társadalmi elégedetlenség.

Zavargások

A Bloomberg a közelmúltban rámutatott, Nigériában, Indiában, Kolumbiában, a Fülöp-szigeteken és Törökországban élelmiszerlázadások törhetnek ki.

Peruban és Srí Lankán pedig meglehetősen instabillá vált a társadalmi struktúra.

Különösen aggasztó, hogy a globális élelmiszerárak már jóval a 2010/11-es arab tavasz idején látott szintek felett vannak.

Globális élelmiszerárindex alakulása

Forrás: zerohedge

A globális élelmiszerválság súlyosbodásával a politikai zavargások mellett megnőtt a kockázata több jelentős migrációs hullámnak is.

A kilátások kedvezőtlenek. Ukrajnában a mezőgazdasági folyamatok akadoznak. A műtrágya ára többszöröződött, az energiaárak elszabadultak.

Az év végéhez közeledve rendkívül súlyossá válhat a globális élelmiszerválság, ami több százmillió ember éhezéséhez vezethet.