Újabb fejlemény a szalmonella fertőzés ügyében

Hírek2022. júl. 9.Növekedés.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) július 4-i tájékoztása szerint fennáll annak lehetősége, hogy egy, a Barry Callebaut belga csokoládégyárában történt szalmonellafertőzés összefüggésbe hozható lehet a Vandamme cég komáromi gyárából származó szójalecitin szállítmányokkal - közölte a gyártó.

"Mivel az élelmiszerbiztonság rendkívül fontos számunkra, azonnal megtettünk minden lehetséges lépést, és vizsgálatot indítottunk, hogy felderítsük az esetleges fertőzés nyomát. A gyár 23 különböző pontján vett minták mindegyike negatív lett a szalmonella jelenlétére.

A lecitint szójababból vonjuk ki. Ezt az élelmiszer-adalékot a csokoládé emulgeálószereként használják, hogy a terméknek megfelelő viszkozitást, sűrűséget adjanak. A szójalecitin gyártásának minden egyes lépése rendkívül szigorú higiéniai körülmények között, zárt rendszerben történik, ami szinte teljesen kiküszöböli a lehetséges szennyeződések kockázatát.

Pozitív lett azonban az a minta, amely a szóban forgó lecitintételek Belgiumba történő szállításáért felelős fuvarozó teherautójából származik. Ebből arra következtetünk, hogy a szennyeződés feltehetően a szójalecitin üzemünkből való távozása és a tartálykocsiban való elhelyezése között következhetett be. (A fuvarozó összes többi teherautójából származó minta ugyancsak negatív lett.)

A szennyeződés okának felderítése érdekében továbbra is konstruktívan együttműködünk a NÉBIH-hel, és várjuk, hogy a hatóság mintagyűjtése is megerősítse a mi vizsgálatunk eredményét. Amint értesültünk a lehetséges szennyezésről, a lecitingyártást leállítottuk, a folyamatban lévő vizsgálat lezárultáig annak előállítása szünetel. A már meglévő lecitinkészletet zároltuk.

Az érintett belga csokoládégyár, a Barry Callebaut és ügyfelei időközben megtették a szükséges lépéseket, hogy ne szállítsák ki a fogyasztókhoz a termékeket, amelyekben az adott lecitin tételeket használták."

- tette közzé a gyártó cég.