Lejáró moratórium, emelkedő kamatok - új helyzetre kell készülniük a hiteleseknek

Elemzések2021. máj. 19.Növekedés.hu

Számos olyan változás várható a közeljövőben, amely alapján új időszakra kell felkészülniük a hitelt törlesztő háztartásoknak – hívja fel a figyelmet az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu közleménye.

A tavaly márciusban adósvédelmi intézkedésként bevezetett hiteltörlesztési moratórium lejártára kell egyrészt figyelni. A jelenlegi szabályozás szerint június végéig élt volna a moratórium, de elképzelhető, hogy hónapokkal meghosszabbodik a határidő valamennyi moratóriumos számára és lehetséges, hogy a nehéz helyzetbe került adósok további haladékot kapnak. Másrészt az inflációs kockázat miatt nem kizárt, hogy a jövőben valamikor a magyar jegybank szigorítani fog a monetáris feltételeken, ez pedig a kamatok emelkedését eredményezheti.

Ezermilliárdos nagyságrend

A hitelmoratórium sok lakáshitelest érint, a múlt év végén a hivatalos KSH-adatok szerint a lakáshitelállomány 43 százaléka tartozott a moratórium hatálya alá. Összesen 286 ezer darab lakáshitel-szerződést érintett, amelyek összege akkor meghaladta az 1800 milliárd forintot.

A hitelmoratóriumba tartozó lakáskölcsönöknél a moratórium lejárta utána meg kell kezdeni a törlesztést, amelynek összege nem lehet magasabb az eredeti, havonta fizetendő összegnél. A moratórium alatt ki nem fizetett törlesztőrészleteket és a szóban forgó időszakra eső kamatot kell megfizetni, emiatt a futamidő meghosszabbodhat. Idén március végén egyébként a jegybanki statisztikák alapján a magyarországi lakáshitelpiacon a lakáshitelek állománya meghaladta a 4000 milliárd forintot, a személyi kölcsönök esetében pedig több mint 1000 milliárdos állományról volt szó.

Lehetőségek, változások

Balogh László, az ingatlan.com-csoport vezető gazdasági szakértője elmondta: “Az még egyelőre kérdés, hogy a hitelmoratórium kifutása milyen közvetett hatással lesz a lakáspiacra és a lakáshitelezési piacra. A moratóriumos adósoknak érdemes felkészülniük a moratórium utáni időszakra. A havi kiadások ugyanis növekedni fognak, ha újra kell kezdeni a hiteltörlesztést.”

A szakértő szerint érdemes megfontolniuk az érintetteknek, hogy a meglévő hitelüket nem lehet-e esetleg kedvezőbb feltételű konstrukcióra váltani. A lakáshitelkamatok év eleje óta ugyanis emelkedő pályára kerültek, a magyar jegybank esetleges jövőbeni monetáris szigorítása pedig további kamatnövekedést idézhet elő. A változó kamatozású hitellel rendelkező adósok havi terhei nem csak a hiteltörlesztés újraindulása, hanem a kamatok emelkedése miatt is nőhetnek.