Lottómilliomosok, akik mindent elvesztettek és nyertesek, akik révbe értek

Elemzések2022. máj. 14.D.J.

Vannak becslések, amelyek szerint a lottógyőztesek közel két-harmada a megnyert összeget öt éven belül teljesen elkölti. Sokan padlóra kerülnek, de azért nem mindenkit részegít meg a hirtelen jött vagyon. Összegyűjtöttünk a nagyvilágból néhány érdekes esetet.

A fiatal milliomos

A brit Callie Rogers mindössze 16 éves volt, amikor átváltva úgy 1 milliárd forint ütötte a markát. Az iskolás lány roppant gyorsan megszabadult az óriási összegtől. Partikra, plasztikai beavatkozásokra, luxusruhákra és rengeteg drogra költötte a pénzét. Csak kokainra úgy 103 millió forint ment el. Mire betöltötte a 26-ot már csak 2500 dollárja maradt a bankban.

Az esete nagyon hasonlít Mickey Carroll-éhoz, aki 19 évesen nyert, de felnőttkorára már kénytelen volt egy mészárszéken dolgozni heti párszáz dollárért.  

Akinél a nyeremény halált hozott a családba

Amikor 2002-ben az amerikai Jack Whittaker átváltva 108 milliárd forintot nyert, már eleve tehetős ember volt. A pénzt először adakozásra költötte: a helyi egyházközösségnek és karitatív szervezeteknek is adott a jutalomból. Majd elkezdett ajándékokat venni jószerivel mindenkinek, akit ismert. Miután a figyelem középpontjába került elkapta a szerencsejáték-szenvedély. Őrült partikat tartott.

A családjában többen drogfüggők lettek. A 17 éves unokája, Brandi, akinek több ezer dollárt adott, sejthetően túladagolás miatt halt meg.

A sírba Brandit hamarosan az anyja is követte. Ahogy egyre több tragédia érte, Jack Whittaker csak még jobban elmerült a szerencsejátékokban és olyan milliós tartozásokat halmozott fel, amelyeket már nem tudott kifizetni.

A lottónyeremény minden bizonnyal a legrosszabb dolog volt, ami életében történt vele.

A táborépítő

A Wisconsinban élő Les Robins épp hogy csak meg tudott élni a helyettes tanári fizetéséből, amikor egy lottószelvénynek hála hozzájutott 111 millió dollárhoz.

Mivel úgy gondolta, hogy napjainkban a gyerekek nem töltenek annyi időt a szabad levegőn, mint kéne, ezért a nebulóknak épített egy tábort. A kemping 91 hektáron terült el és jutott benne hely egy minigolf pályának, egy medencének, egy lovardának és egy edzőteremnek is.

A férfi a hírek szerint magára nem sokat fordított a milliókból. Komoly esély van rá, hogy a nyeremény egy része még mindig a számláján csücsül.

Az egyik első magyar

Ma már nem ismerjük név szerint a magyar nyerteseket, régen azonban ha valakinek ötöse volt, tele voltak vele a hírek. A szobafestőként dolgozó Huszár Ferencnek például 1957-ben lett telitalálatosa. A pénzt egy szép, világos, kertes lakásra költötte, mivel ez volt a felesége nagy vágya.

A jótevő

A floridai Sheelah Ryan egy olyan alapítványt hozott létre az elnyert 52 millió dollárból, amely még őt is túlélte. Bár az óriási összeg átvétele után hat évvel rákban meghalt, az intézmény, amelyet a pénzéből életre hívott jelenleg is működik. Segítenek, hogy a szegény családok gyerekei olyan műtéteket is igénybe vehessenek, amelyekre egyébként nem lenne pénzük.

Az alapítványa az idősgondozásból is kiveszi a részét.

A pénz az öngyilkosságba kergette

A 42 éves Gerald Muswagon bulit bulira halmozott miután a kanadai állami lottón 10 millió dollárt nyert. A beszámolók szerint a vendégeinek annyi alkoholt és kábítószert vásárolt, hogy azzal már nem is tudtak mit kezdeni.

A baráti körét alaposan elhalmozta. A költési szokásaira jellemző, hogy egyik este gondolt egyet és vett hét nagyképernyős TV-t a haverjainak.

Két évvel a nyeremény átvétele után autós üldözésbe keveredett. A Chevrolet kocsijával 180 km/órás sebességgel száguldott a rendőrök elől. Miután elkapták három hónap börtönre ítélték.

Alig hogy szabadult szexuális zaklatás miatt újra a rácsok mögé kellett vonulnia.

Ezután annyira kiürült a kasszája, hogy már el kellett vállaljon egy minimálbéres állást is, különben a gyerekeit nem tudta volna eltartani. Alig hét évvel a milliók átvétele után végzett magával.

Akinek majdnem sikerült

A legtöbb lottónyertes történetét könnyű beskatulyázni a sikersztorik vagy a tragédiák közé. Az amerikai Cynthia Stafford sztorija azonban nem ennyire egyértelmű.

Amikor a lottónyeremény az ölébe hullott, épp nehéz helyzetben volt. A bátyja meghalt egy autóbalesetben az öt hátramaradt gyerekét, pedig Cynthia vette magához. A testvéreket teljesen egyedül nevelte. A 15 milliárd forintos nyereményt két rokonával együtt felosztották egymás között.

Első körben a gyerekeknek igyekezett jobb életkörülményeket teremteni, ezért vett egy új házat medencével, mivel a lurkók erre vágytak a leginkább.

Eleinte nem akart túl nagy lábon élni. Vásárolt ugyan magának egy Mercedest, viszont beérte egy használt kocsival is. Nem kezdte bejárni az egész világot, de egy párizsi útra azért befizetett.

A nagy álmát viszont meg szerette volna valósítani: ezért elindított egy filmgyártó vállalatot. Az első években sokat szerepelt a helyi, kaliforniai sajtóban. Úgy emlegették, mint akinek sikerült levetkőznie a lottónyertesek átkát és okosan élt a millióival.

Ám 2016-ban, kilenc évvel a telitalálatos szelvény feladása után csődbe ment. Sejthetően azért, mert túl sok pénzt ajándékozott el.

A jelenlegi helyzetéről különböző források mást mondanak. Így nem világos, hogy most milyen körülmények között él.