Budapesti nagykövetnek egy emberjogi jogászt nevezett ki az amerikai elnök

Hírek2022. máj. 14.MTI

Joe Biden amerikai elnök David Pressman neves nemzetközi emberjogi jogászt, ENSZ-nagyköveti és több más kormányzati tisztség volt viselőjét jelöli rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövetnek - közölte péntek este a washingtoni Fehér Ház több más jelölés között a honlapján.

Az 1977-ben született Pressman egyebek közt volt Madeleine Albright néhai külügyminiszter egyik tanácsadója, belbiztonsági államtitkár-helyettes, az amerikai nemzetbiztonsági tanács háborús bűncselekményekkel foglalkozó igazgatója a Fehér Házban, majd az Egyesült Államok különleges politikai ügyekben felelős nagykövete. Hazája nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsában és tárgyalásvezető a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető ügyekben, különös tekintettel az európai, az orosz, a kelet-ázsiai, a csendes-óceáni és az afrikai ügyekre.

Jelenleg a Jenner and Block nemzetközi ügyvédi iroda egyik partnere, és nemzetbiztonsági, emberi jogi peres ügyekben képvisel ügyfeleket. Vezető tisztségeket töltött be számos nemzetközi emberi jogi nonprofit szervezetnél, és társelnöke volt az IBA nemzetközi ügyvédszövetség emberi jogi bizottságának. Az Egyesült Államoknak 2020 szeptembere óta nincs budapesti nagykövete, csak ügyvivője.