Magtározó épül Békésben OTP Agrár Fejlesztési Hitelből

Elemzések2019. júl. 8.Növekedés.hu

A gabonatermesztéssel foglalkozó Indiancorn Kft. részben állami támogatással, részben az OTP Bank Agrár Fejlesztési Hiteléből fedezi beruházását.

Százmillió forintos fejlesztési projekt keretében épít gabonatisztítót és magtározót a bucsai székhelyű Indiancorn Kft. A vállalkozás a fejlesztésnek köszönhetően bővítheti tevékenységi körét, amivel újabb bevételi forrásokra tehet szert. A gabonatermesztéssel foglalkozó békési agrárvállalkozás részben állami támogatással, részben az OTP Bank Agrár Fejlesztési Hiteléből fedezi beruházását. 

Az Indiancorn egy középméretű családi vállalkozás, amely 22 éve termel gabonát, elsősorban búzát, árpát és napraforgót.

„Békési ügyfelünkhöz hasonlóan számos agrárvállalkozót segíthet céljai megvalósításában az Agrár Fejlesztési Hitel. A gazdák számára a legfontosabb, hogy hitelintézetük rugalmasan és gyorsan tudjon alkalmazkodni igényeikhez és lehetőségeikhez. Ezért úgy alakítottuk ki a konstrukciót, hogy sem kezesre, sem üzleti tervre nincs szükség hozzá, és a fejlesztésekhez mérten alacsony, akár egymillió forintos összeg is igényelhető vele” - nyilatkozta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatóhelyettese.

Az OTP Agrár Fejlesztési Hitelével az agrárvállalkozók, őstermelők vagy családi gazdaságok termőföld vásárlásra legfeljebb 150 millió forintot, szabad felhasználásra pedig maximum 50 millió forintot igényelhetnek.

A hitel 100%-os termőföld fedezet biztosítása vagy 50% magántulajdonban lévő ingatlan, és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezessége mellett vehető igénybe. A szabad felhasználású konstrukcióval minimum öt, maximum tíz, földvásárlásnál pedig akár húsz éves futamidővel tudnak tervezni a vállalkozások. Földterület vásárlása esetén 3 havi BUBOR (budapesti bankközi forint hitelkamatláb) plusz 3 százalék, szabad felhasználásra felvett hitelre pedig 3 havi BUBOR plusz 3,5% kamat mellett.