Új erőre kapott az ipar májusban

Elemzések2019. júl. 8.Növekedés.hu

Az Erste Bank elemzői szerint az ipari teljesítmény az idei évi gazdasági növekedés fontos hajtóerejét jelenti majd. A magyar ipar egyelőre ellenálló a külső hatásokkal szemben, azonban hosszabb távon hozzánk is begyűrűzhet a külső lassulás.

Pozitív meglepetést hoztak a KSH statisztikák az ipari termelésről májusra vonatkozóan. A munkanaphatással igazított éves ipari volumenindex 6,1 százalékos volt, míg az igazítatlan éves ipari index 8,7 százalékos növekedést mutatott az ipari termelés volumenében.

Havi szinten pozitív korrekció mutatkozott, hiszen az áprilisi visszaesés után májusban 1,4 százalékkal nőtt az ipari termelés volumenindexe.  A nyers adatok szerint az év első öt hónapjában pedig 6,7 százalékkal bővült az ipari termelés volumene a megelőző év azonos időszakához képest.

A részletek egyelőre nem ismertek, azokat július 12-én teszi majd közzé a KSH. A hivatal rövid kommentárja szerint

„a bővüléshez a feldolgozóipari alágak nagy többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban gyorsult a növekedés üteme, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben nőtt“.

A legfrissebb ipari adatok ismét arra szolgáltattak bizonyítékot, hogy a szektor teljesítménye meglehetősen ellenállónak tűnik, dacára az európai gazdasági lassulásnak és az üzleti bizalom romlásának. Ez a ma reggel publikált, jóval a várakozások alatt maradó német ipari rendelési adatok tükrében még inkább feltűnik.

Mindenesetre az erős hazai beszerzési menedzserindex adatok, illetve a korábbi időszakokban végrehajtott, most termőre forduló beruházások azt sugallják, hogy rövid távon maradhat a jó ipari teljesítmény. A szektor így az idei évi gazdasági növekedés fontos hajtóerejét jelenti majd várakozásunk szerint. Hosszabb távon azonban az egyik legfontosabb kérdés, hogy a német gazdasági lassulás mennyire lesz tartós. Amennyiben ugyanis főbb exportpiacaink tartósan gyenge növekedési pályára kerülnek, ennek hatásait előbb-utóbb a magyar ipar is megérezheti, ami a mostani impresszív növekedési adatok lassulását, alacsonyabb pályára kerülését sugallja.