Magyarország legmodernebb univerzális nagybankja jöhet létre

Elemzések2021. nov. 17.HP

A Magyar Bankholding tervei szerint 2022 március 31-én egyesül a bankcsoport két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank, ezzel megteremtve a bankcsoport egységes működésének alapját. A fuzionált bankok átmenetileg MKB Bank Nyrt néven folytatják működésüket. A Takarék Csoport 2023 második negyedévében csatlakozik az egyesült bankhoz, addig a Magyar Bankholding a három bank folyamatos működési harmonizációját irányítja. Ezzel párhuzamosan a Bankholding teljessé vált menedzsmentje veszi át a tagbankok felsővezetésének felelősségi köreit. Így a Magyar Bankholding csoport irányítása egységes, egyszerűbb és hatékonyabb. A fúzióra vonatkozó terveket a tulajdonosok december közepén hagyják jóvá.

Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding transzformációért felelős vezérigazgató helyettese rámutatott, a Budapest Bank és az MKB Bank termékei és szolgáltatásai az ügyfelek számára a korábban megszokott felületeken és módon továbbra is elérhetőek lesznek. A szolgáltatási paletta és a technológiai platform azonban idővel egységesül.

A három tagbank fuziójával a mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb bankja jön létre.

Az egyesülés ugyanakkor nem jelent változást másfelől a bankcsoport tulajdonosi szerkezetében. A fúziós folyamatban résztvevő bankok tulajdonosa továbbra is a Magyar Bankholding Zrt.

Egerszegi Ádám hozzátette, a fúzió segítségével jelentős költségcsökkentési program hajtható végre, illetve az egyesülést követően gyorsabban jelennek meg a piacon az új termékek.

Puskás András, a Magyar Bankholding kiemelt ügyekért, kormányzati kapcsolatokért, kommunikációért és fenntarthatóságért felelős vezérigazgató helyettese rámutatott, a 2022 március végi fúziót követően az ügyfelek továbbra is a honos bankfiókokban intézhetik a banki ügyeiket.

Stratégiai vízió

Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Igazgatóságának elnöke kifejtette, Magyarország legmodernebb bankjának felépítését tűzték ki célul, amelynek alapértéke a stabilitás és megbízhatóság. A digitális megoldások segítségével szeretnék továbbá radikálisan megváltoztatni a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyfélélményt.

Barna Zsolt hangsúlyozta, a kkv szektort és a lakossági szegmens innovációra nyitott részét szeretné erősíteni a bankcsoport a későbbiekben.

Elmondta továbbá, 2024 előtt nem reális cél a külföldi terjeszkedés.

Jövőbe mutató név

A március 31-ével létrejövő egyesült bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. Név alatt fog működni. Az egységes pénzintézet végleges márkanevét és arculatát a tervek szerint 2023 elején vezetik be.

Egységes szervezeti irányítási struktúra jön létre

November 15-től a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettesei és ügyvezető igazgatói a tagbankokban átveszik a szakmai és munkajogi irányítást. Az év végéig megvalósuló egységes szervezeti irányítási struktúra a Magyar Bankholdingban és tagbankjaiban egyértelmű vállalatirányítási rendszert hoz létre. Ez elősegíti a tagbankok működési hatékonyságának javítását és egyszerűbbé teszi a társaságok irányítását.

A szuperbank két lépcsőben történő létrehozásáról szóló tervek megvalósulásához a bankcsoport tulajdonosainak jóváhagyása is szükséges, amelyre 2021 december 15-én kerül sor.

Digitális fejlesztések

A Magyar Bankholding stratégiájának kiemelt fontosságú eleme a digitális bankolás, amely a nemzetközileg is élenjáró fintech megoldások bevezetését jelenti.

Ennek megfelelően folyamatban van egy innovatív, a legmagasabb szintű felhasználói élményt nyújtó bankolási világ felépítése, amely először az ügyfelek napi bankolási igényeire ad megoldásokat. Az új banki világ 2022 második felétől fokozatosan lesz elérhető az ügyfelek számára.

A bankcsoport technológiai transzformációját dr. Vinnai Balázs és Pecsenye Roland, a digitális banki szektor nemzetközi szinten elismert szakemberei irányítják.

A fejlesztések célja, hogy a létrejövő univerzális nagybank Magyarország legmodernebb pénzügyi szolgáltatójává váljon.

Ennek érdekében rugalmas, gyors megoldásokat, egymással kombinálható termékeket vezet be a menedzsment.

Sajáttőke arányos megtérülés

2025 végére a bankcsoport a magyar piac leghatékonyabb szereplője kíván lenni pénzügyi szempontból. Ezzel párhuzamosan a sajáttőke arányos jövedelmezőség 2025-re 15 százalékra emelkedhet.

Hosszú távú építkezés

A Magyar Bankholding márciusban elfogadott öt éves stratégiája alapján a három hitelintézet teljes működési fúziója 2023-ra valósul meg.

A három tagbank integrációja nem csak Magyarországon, de a régió pénzügyi piacán is egyedülállónak számít.

A bankcsoport jelenleg is Magyarország második legnagyobb piaci szereplője mérlegfőösszeg alapján. Ezenfelül a legnagyobb fiók és ATM hálózattal is rendelkezik. Számos területen piacvezető, így a vállalati és a kkv szegmens hitelezésében, valamint a lízing piacon egyaránt.

A GDP 4 százalékát adó agrárágazatot kiszolgáló üzletág szintén elsőszámú a piacon. A csoport erős pozícióval rendelkezik a privátbanki szektorban is.