MNB: Nálunk emelkedtek a leginkább az építési költségek az EU-ban

Ingatlan2021. nov. 17.Sz.A.
A rovat támogatója:

Rekordöszegű lakáshitelezés mellett 14 százalékkal emelkedtek az árak országosan, főként a vidéki városok húzták fel az áremelkedést 18 százalékos dárgulási ütemmel - derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss lakáspiaci jelentéséből. Az építőipari költségek emelkedése nálunk a legmagasabb idén az Európai Unióban.

Tovább drágultak az ingatlanárak idén a harmadik negyedévben: a településeken 18,2 százalékkal, a fővárosban 9,1 százalékkal emelkedtek az árak, a községekben viszont 7,3 százalékra mérséklődött az áremelkedés üteme -olvasható az MNB friss lakáspiaci jelentésében, melyet Nagy Tamás,a jegybank igazgatója ismertetett.

A jelentés főbb megállapításai között szerepel, hogy

  • rekordszintre emelkedett idén a lakáshitelezés,
  • a lakásárak felülértékeltségének kockázata különösen a vidéki városokban emelkedett, 
  • az alapanyagár emelkedés és az alapanyagok és felszerelések hiánya visszaveti az építkezések ütemét,
  • idén csak 20 ezer új lakás átadása várható,
  • a zöld újlakások átlagosan 3-4 százalékkal kerülnek többe, ezt részben ellensúlyozza a 2,5 százalékos jegybanki zöld hitel.

2021 második negyedévében a hitelintézetek 364 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a háztartásokkal, amely 81 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, de a bázis a tavalyi első hullám lezárásai miatt alacsonyabb.

Elszálltak az építőanyagárak

A hazai építőipari árak már az elmúlt években is az EU átlagát számottevően meghaladó mértékben nőttek: nálunkvolt a legmagasabb a drágulás üteme kilenc szzalék körüli szinttel, a második helyen Románia áll.

A drágulás egyik ola az alacsony kapacitás, és a szektor még mindig alacsony versenyképessége.

Az MNB szerint a lakásépítési költségeknek egy esetleges további tartós és dinamikus emelkedése rontaná a lakáspiac helyzetét. Egyrészt kevesebb lakásépítés valósulna meg, másrészt csökkenne a lakásfelújítások száma is.

2021 első három negyedévében éves összevetésben 1,7 százalékkal csökkent az átadott új lakások száma.

Ennek hátterében az áll, hogy az eredetileg 2020-ra tervezett, de idénre átcsúszott társasházi lakásátadások miatt a fővárosban még bővült a lakásépítések száma, de vidéken 27 százalékos visszaesés tapasztalható.

A kereslethez képest alacsony újlakás kínálatot jelzi, hogy a második negyedévtől ismét érdemi áremelés jellemezte az újlakás-piacot.

A jelentés szerint az építőipar versenyképessége,hatékonysága még mindig alacsony, az áremelkedések főként a kisebb és vidéken tevékenykedő építőipari vállalatokat hozza nehéz helyzetbe.

2015 óta 1400 milliárd forint lakástámogatást folyósítottak, ami - az alacsony hitelkamatokkal együtt - jelentősen emelte a keresletet, ugyanakkor a lakásárak drágulása rontotta a lakáshoz jutás feltételeit.

Ezen a téren a legnagyobb mértékű javulás a 3 gyermeket vállaló házaspároknál látható, akik vidéken vásárolnak ingatlant.