Már 108 ezer dollármilliomos hagyta ott anyaországát biztonságot keresve

Elemzések2019. dec. 2.Növekedés.hu

Egyre több dollármilliomos vált országot. A milliárdos migráció elsődleges oka a biztonság. A Blochamps Capital Pénzügyi Tanácsadó cég legfrissebb jelentéséből szemezgettünk.

Az egymillió dollárnál több vagyonnal rendelkező (HNWI) személyek körében domináns a migrációs dinamika. A legtöbb dollármilliomos Ázsia, Észak-Amerika és Európa régióiba tartozik, ám ez nem jelenti azt, hogy ott is akarnak maradni. Folyamatosan gyarapodik a leggazdagabbak likvid vagyona és a befektetési biztonságon túl növekednek a tartós családi életminőség iránti igények is.

A HNWI-k akkor is megélnek a vagyonukból, ha csak forgatják azt. A migráció oka többek között az oktatás és az egészségügy helyzete, a biztonságos környezet, az adózási feltételek és üzleti lehetőségek, illetve a megfelelő klíma és az életminőség.

2018-ban jelentősen megemelkedett a migráció a HNWI-k körében, az utóbbi évekhez képest. 2015-ben 64 ezer HNWI költözött más országba, 2016-ban 82 ezer főről szóltak az adatok. 2017-ben már 95 ezer volt az országukat elhagyók száma, 2018-ban pedig szintén nőtt az intenzitás: 108 ezer HNWI migránst tartottunk számon. 

Ausztráliában, az Emirátusoknál és a Karib-térségnél kifejezetten markáns volt 2018-ban beáramló vagyonosok száma. Néhány éve Franciaország vezette a migrációs listát, akkor az adószabály változások okán 12 ezren hagyták el az országot, most Kína vette át a vezető kétes dicsőségének pozícióját éves 15 ezer kivándorlóval.

2025-re 15 ezer főre becsüljük azon magyarok számát, akiknek a szabadon befektethető, likvid vagyona eléri az 1 millió dollárt, vagyis HNWI kategóriába sorolható. Hazánk a vagyonos migrációban alig látható, sőt a privát vagyontranszfer is csekélyebb az ezredfordulós csúcsidőszak 1 mrd eur/év mértékéhez képest.