Tüntetnek az Amazon ellen

Hírek2019. dec. 2.Növekedés.hu

A Back Friday idején több németországi telephelyen leállt a munka.

Az Amazon hat németországi elosztó központjának dolgozói a Black Friday idején felfüggesztették a munkát; fizetési igényeik teljesítését és munkakörülményeik javítását követelték. 

A sztrájkot kezdeményező Verdi szakszervezet, amely 2013 májusa óta már egy sor megmozdulást szervezett, úgy véli: tagjainak kemény munkája a „lefaragott bérekkel” nincs megfizetve. Céljuk, hogy az Amazon alkalmazottai is csatlakozhassanak a német kiskereskedelmi ágazat kollektív bérmegállapodási rendszeréhez. 

A németországi sztrájkkal egy időben Franciaországban is voltak megmozdulások. A Párizstól délre fekvő Bretigny-sur-Orge településen több tucat klímavédelmi aktivista akadályozta meg, hogy a teherautók behajthassanak a létesítménybe. A tüntetők másik csoportja az Amazon franciaországi központja előtt, Clichy-ben gyűlt össze. Tábláikon olyan jelszavakat lehetett olvasni, mint „Állítsátok meg az Amazont és az általa képviselt világot”, illetve: „Amazon: a klíma és a foglalkoztatottság érdekében hagyd abba a terjeszkedést, hagyd abba a túltermelést”. 

Az Amazon tagadja, hogy alkalmazottjainak bánásmódja kívánnivalót hagyna maga után. Azt állítja: „tisztességes és ésszerű munkáltatóként” jár el, és a fizetések szintje az összevethető munkák esetében normálisnak ítélt bérek magasabb tartományának felel meg. 

Bejelentette: az áruk kiszállítása nem szenved késedelmet, mivel „dolgozóinak többsége a szokásos üzletmenet szerint veszi fel a megrendeléseket”. 

Az Amazon 13 németországi telephelyén 13 000 teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztat, a karácsonyi szezonban kisegítő dolgozókat vesz fel.