Már 1500 milliárd forinttal segítette az NHP Hajrá a magyar vállalkozásokat

Elemzések2021. jan. 5.Harsányi Péter

A Növekedési Hitelprogram Hajrá keretében a tavalyi évben 10 hónap alatt közel 1500 milliárd forint összegű kedvezményes hitelhez jutottak a magyar kis és közepes vállalkozások. Ebből az összegből 500 milliárd forintot beruházásra költöttek a kkv szereplők.

A Növekedési Hitelprogram Hajrá eredményeivel kapcsolatos online sajtótájékoztatón Patai Mihály, az MNB alelnöke elmondta, az idei évben egy új gazdasági ciklus kezdődik. A növekedés két tartópillérét a költségvetési egyensúly helyreállítása és a beruházási ráta magas szinten tartása fogja képezni.
A korábbi gazdasági ciklusban is e két tényező fűtötte a dinamikus GDP bővülést – fejtette ki az MNB alelnöke.

A 2010 és 2019 közötti időszak egyedülálló volt a magyar gazdaságtörténetben. Ebben az évtizedben a fiskális fegyelem jellemezte a gazdaságpolitikát, mely az alapja volt a későbbi kiegyensúlyozott növekedésnek.

A beruházási ráta 2020 előtt nagyon magas szinten, a GDP 25-30 százaléka között alakult. Ez volt a záloga a kiemelkedő gazdasági sikereknek – tette hozzá Patai Mihály.

Az államháztartás tavalyi egyensúlycsökkenése szükséges volt a jegybank alelnöke szerint. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy az idei évben javítsunk Magyarország egyensúlyi helyzetén. Előreláthatóan pedig 2022-től tudunk visszatérni ahhoz a normalitáshoz, mely 2010 és 2019 között a magyar gazdaságot jellemezte.

A MNB Növekedési Hitelprogramja az elmúlt nyolc évben támogatta a vállalati beruházásokat és a beruházási ráta magas szinten tartását.
A Növekedési Hitelprogram Hajrá keretében a tavalyi évben 10 hónap alatt közel 1500 milliárd forint összegű kedvezményes hitelhez jutottak a magyar kis és közepes vállalkozások. Ebből az összegből 500 milliárd forintot beruházásra költöttek a kkv szereplők. – mutatott rá az MNB alelnöke.
A nagyfokú érdeklődés nyomán a Monetáris Tanács 1000 milliárd forinttal megemelte az NHP Hajrá keretösszegét. A program az idei évben is folytatódik.

Sarokszámok

Pulai György, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója elmondta, a kihelyezett közel 1500 milliárd forintos volumennek több mint a fele forgóeszközhitel volt, melyek a vállalatok stabil működését segítették.

Ez óriási segítség volt a hazai vállalkozásoknak, amikor csökkenő árbevétel mellett kellett fenntartani a stabil működést, a készletek finanszírozását, illetve megőrizni a munkavállalókat.

A kihelyezett hitelvolumen harmada beruházásokhoz volt köthető, melyek például gépek vagy ingatlanok vásárlását támogatták.
Az ágazatok közül kiemelkedik a kereskedelmi gépjárműjavítás szegmens. A hitelek negyede ebbe az ágazatba áramlott. Emellett nagyon fontos szerepet játszott az NHP Hajrá a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, az építőipar és az ingatlanügyletek esetében is. Ezen szektorokba került a teljes hitelvolumen háromnegyede – világított rá Pulai György.

Az NHP Hajrá a kisebb vállalkozások stabilizálásában is fontos szerepet tölt be. A vállalati méret alapján az látható, hogy a mikrovállalkozásokhoz került az NHP hitelek negyede, a kisvállalkozásokhoz pedig a harmada.

NHP Hajrá Kiválósági díj

A Magyar Nemzeti Bank harmadik alkalommal adja át az NHP Hajrá Kiválósági díjat. Ezúttal a Magyar Bankholding Zrt. volt a legaktívabb a források kihelyezésében. A díjat Barna Zsolt, a Magyar Bankholding elnöke és Vida József vezérigazgató vették át.

Barna Zsolt kifejtette, a Magyar Bankholding tagbankjai az NHP Hajrá keretében az elmúlt nyolc hónap során közel 6500 ügylettel 437 milliárd forint összegben kötöttek hitelszerződést. Ebből az összegből 335 milliárd forint már folyósításra került.