Matolcsy György: kiemelt fontosságú a fenntartható növekedés előmozdítása

Elemzések2022. szept. 19.HP

Az MNB negyedik alkalommal tartotta meg a Budapest Eurasia hibrid konferenciát. A Fórum 2022 szeptemberében a „Fenntartható növekedés és együttműködés – Hogyan nyerjük meg a 21. századot?” címet viseli. Az eseményen Matolcsy György, az MNB elnöke elmondta, kiemelt fontosságú a fenntartható növekedés, melyet együttműködéssel elő kell mozdítani.

Az MNB által negyedik alkalommal szervezett Budapest Eurasia konferencián Matolcsy György, a jegybank elnöke elmondta, a globális üzleti közösség és mindenki más számára kiemelt fontosságú a fenntartható növekedés, melyet együttműködéssel lehet előmozdítani.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke hozzátette, a gazdaságtörténelem során minták követik egymást.

Szabályokkal, kooperációval és fenntartható növekedési pályával elkerülhető, hogy megismétlődjön az 1970-es évek rendkívül kedvezőtlen gazdasági környezete.

Innováció és kultúra

Csák János, Magyarország kultúráért és innovációért felelős minisztere kifejtette, Európában egyedülállóan innovatív hazánk.

Rámutatott, a kormányok egyik legfontosabb feladata, hogy segítsenek az embereknek, hogy el tudják látni magukat.

Az innováció, a vállalkozói szemléletmód, és a szakmai tréningek egyaránt fontos elemei a hatékony munkaerőpiacnak.

Emellett kiemelten fontos, hogy a társadalom reprodukálja magát. Ezzel összhangban a születésszámot a magyar kormány számos családtámogató intézkedéssel segíti.

A termékenységi arányszám Magyarországon napjainkban 1,6. A magyar családpolitika emiatt bátorítja a nőket, hogy korábban vállaljanak gyereket. Az állam ezenfelül támogatja a munka-magánélet egyensúlyát a gyermekgondozási infrastruktúra fejlesztésével.

A gazdaságpolitika a kutatás-fejlesztésre is nagy hangsúlyt fektet – tette hozzá. A kutatók számát 2030-re 9000 felé kívánja növelni az állam szemben a 2020-ban regisztrált 6000 főről.

Ezenkívül az egyetemi rendszer kiadásait a GDP 2 százalékára tervezi növelni a kormány az elkövetkezendő években. A kulturális kiadások a GDP 1,3 százalékára emelkedhetnek.

Végezetül, országos szakmai képzési rendszer indult a vállalatok részvételével a munkaerő hatékonyságának növelése érdekében.