Megéri itthon a Netflix új kihívójára, a Disney+-ra előfizetni?

Elemzések2022. jún. 13.D.J.

Nyakunkon az újabb streaming-szolgáltató, a Disney+ hazai debütálása. Utánanéztünk, hogy megéri-e az árát.

A videotárak mostanra letarolták Magyarországot. Ahogy a GKID friss kutatásából is kiderül, a Netflixnek már nálunk is 1,78 millió felhasználója van, míg a második legnagyobb piaci szereplőn az HBO Max-on 1,25 millióan szoktak szörfölni. Aki erre a két szolgáltatásra befizet pár gombnyomás után már most is sorozatok és filmek ezrei között válogathat.

A versenyt kedden pedig tovább fogja élezni, hogy hozzánk is beteszi a lábát a Disney+.

Kínálat

Az ígéretek szerint az új streaming csatornán rögtön az indulásnál több mint 900 film és 800 sorozat lesz elérhető. A felhozatal nagysága tehát nem fog felérni a Netflixhez, ahol csak a TV szériák száma már tavaly is meghaladta a 2200-at.

A Netflixnél viszont a tömeggyártás a minőség rovására megy. Minden Stranger Things-re jut vagy egy tucat felejthető alkotás. Emiatt hiába öntik csőstül az új tartalmakat a kínálatba, a néző könnyen elveszhet az érdektelen produkciók tengerében. Egy előnye, persze ennek a dömpingnek azért van: a Netflix azoknak az igényeit is ki tudja szolgálni, akiknek egészen speciális az érdeklődési körük.

Akik a skandináv bűnügyi sorozatokra áhítoznak épp úgy találhatnak a fogukra valót a Netflixen,  mint mondjuk a japán rajzfilmek szerelmesei.

A Disney+ kínálata ennyire nem lesz sokszínű, cserébe viszont nagysikerű mozifilmekből náluk jóval többet el lehet majd érni. A szolgáltatásukkal főleg azok járnak jól, akik szeretik a Csillagok háborúja filmeket, a Marvel mozi sorozatot, a National Geographic dokumentumfilmjeit vagy a klasszikus Disney meséket.

Mivel az egeres cég korábban megvásárolta a Fox stúdiót, ezért az ő repertoárjuk egy része is felkerül a Disney+-ra.

Úgyhogy aki esténként a klasszikussá érett amerikai animációs sorozat A Simpson család részeit akarja darálni, annak most erre meglesz a lehetősége. De akár a Grace klinikát is újra lehet majd nézni.

Várhatóan a stúdió berkeiben legyártott mozifilmek hamar a Disney+-on fognak landolni. Az indulásnál például Kenneth Branagh rendezésében készült idei thriller a Halál a Níluson rögtön nézhető lesz.

Összességében a kínálat nagysága a Disney+-on hasonló lesz mint az HBO Max-on. Utóbbi ugyan jobban el van látva filmekkel, hisz mintegy 1200 van belőlük a kínálatban, viszont sorozatok terén meg a Disney fogja előzni az HBO-t.

Árak

A Disney+-nál a teljes árú havi tagság 2490 forintot fog kóstálni, vagyis a hazai nagy streaming szereplők között továbbra is az HBO Max marad a legolcsóbb megoldás.

Náluk a régi tagok, egy akciónak hála 1590 forintot, az újak pedig 2390-et fizetnek havonta.

A Disney+ pont annyiba fog kerülni mint a Netflix alapcsomagja. Csakhogy a Netflixnél az alapcsomag mellett nem lehet nagyfelbontásban nézni a tartalmakat és csak egy készülőken lehet igénybe venni a szolgáltatásukat. Ezért a jobb élményhez a 3490 forintos standard csomagra vagy a 4490 forintos prémium csomagra kell befizetni a Netflixnél.

A Disney+-nál viszont az alapárban benne van a nagyfelbontás és ezért az összegért négy készüléken lehet nézni a produkcióikat.

Elérhetőség

Kétségtelen előnye a Netflixnek, hogy az okos készülékek túlnyomó részén gond nélkül elérhető, míg az HBO Max-nál könnyen korlátokba ütközhetünk, ha Panasonic TV-nk van vagy ha a televíziónk egy 2017 előtt készült LG vagy egy 2016-nál korábban gyártott Samsung modell.

A Disney+ ugyan még pontosan nem tette közzé, hogy milyen tévé típusokon lehet majd használni a szolgáltatásukat - így azokat akiknek régebbi készülékük van még érheti kellemetlen meglepetés - viszont az eddig közzétett listájukból kiderül, hogy Panasonic TV itt nem lesz kigolyózva a támogatott eszközök sorából.

A támogatott eszközök listája a Disney+-nál

Kép forrása: disneyplus.com

A jelek szerint a Disney+ képében egy kifejezetten erős streaming szolgáltatás fog érkezni a hazai piacra, amely minden bizonnyal a családok körében már csak az óriási mesekínálat miatt is népszerű lesz. Hisz a teljes „Toy Story" mozisorozattól kezdve a Pixar klasszikusokon át a "Szönyelláig" a Disney+ tömve lesz családi filmekkel.