Meglepő, mely országokat előzött Magyarország az ENSZ új boldogság-térképén

Elemzések2021. márc. 31.Sz.A.

Magyarország az 53. helyen áll az ENSZ friss boldogság listáján, ahol az egy főre jutó GDP, a szociális ellátás minősége, az egészségben eltöltött évek száma, az életforma megválasztása, a társadalom nagylelkűsége, a korrupció, és a negatív jövőkép jelenléte van összevetve. A régiós országok majdnem mind előttünk végeztek, de a görögök, a horvátok, és Portugália mögöttünk áll. Továbbra is Finnország az élen.

Az ENSZ megbízásából 2021-ben már kilencedik alkalommal készítette el egy nemzetközi kutatócsoport a világ boldogságtérképét. A tavalyi év a koronavírus-válság miatt különleges volt, azonban nem nagyon változott az országok sorrendje.

Alapvető változások ugyan nem kezdődtek a sorrendben a válság hatására, abban a tekintetben azonban speciális volt a tavalyi év, hogy rámutatott: ahol megbíztak az emberek a kormányokban, ott kevésbé érezték magukat boldogtalannak, hiszen biztosak voltak benne, hogy a döntéshozók a legjobb lépéseket teszik meg a társadalom védelmében. 

Magyarország az 53. helyen található, ami első pillantásra nem is tűnik rossz helyezésnek, azonban mégsem az, ha figyelembe vesszük, hogy az egykori szocialista országok közül mindegyik jócskán megelőz bennünket, élen a 16. Csehországgal. Az uniós államok közül mögöttünk állnak a horvátok, a görögök és a portugálok, és Bulgária.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy a pandémia elfojtása érdekében hozott korlátozó és egyéb intézkedések mentális tekintetben jelentősen megterhelték a társadalmat, az Egyesült Királyságban például a mentális egészség általánosan 7,7 százalékkal maradt alatta a szokásos szintnek, illetve 47 százalékkal több rendellenességet regisztráltak. Különösen a szegényebb rétegek körében figyelhető meg a mentális egészség romlása. 

A kutatás arra is rámutatott, hogy minél fiatalabb valaki, annál könnyebben túl tudja tenni magát a problémákon, illetve hogy minél inkább támogató az illető munkahelye és családi, társadalmi környezete, annál könnyebben viseli el a mindennapi életben bekövetkezett változásokat, ergo annál boldogabb.

A kutatás során olyan tényezőket vettek figyelembe a rangsor felállításánál, mint

  • az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP),
  • a szociális ellátás minősége,
  • az egészségben várhatóan eltöltött évek száma,
  • a tetszőleges életforma megválasztásának szabadsága,
  • a társadalomban tapasztalható nagylelkűség és bőkezűség,
  • a korrupció jelenléte,
  • a disztópia, azaz a negatív jövőkép jelenléte.

Általánosságban az is elmondható, hogy a vizsgált időszakokban az olyan negatív érzelmek, mint az aggódás, a szomorúság szignifikáns emelkedést mutatott, a harag jelenléte nem változott, csakúgy mint pozitív érzelmek közül a nevetés vagy az élet általános élvezete sem. A járvány más tekintetben is ellentétes hatásokat eredményezett, határozottan emelkedett a stressz jelenléte, ugyanakkor a korábbinál többen számoltak be arról, hogy kipihentebbek, mint korábban.

A vizsgált időszakokban mind az olyan negatív érzelmek, mint az aggódás, a szomorúság szignifikáns emelkedést mutatott, a harag jelenléte nem változott, csakúgy mint pozitív érzelmek közül a nevetés vagy az élet általános élvezete nem változott. A járvány más tekintetben is ellentétes hatásokat eredményezett, határozottan emelkedett a stressz jelenléte, ugyanakkor a korábbinál többen számoltak be arról, hogy pihentebbek, mint korábban, és meglepő módon összességében az egészségügyi problémák aránya is csökkent ebben az időszakban. 

A 95 vizsgált országban már évek óta vezető Finnország tavaly is megőrizte első helyét, és általában is elmondható, hogy alig változtak a helyezések a 2017-2019-es időszak átlagolt listájához képest.

Az első tízben szinte csak északi, illetve az unió vezető országai találhatók, például Izland, Dánia, Svédország, Hollandia, Németország, Norvégia. Az első nem európai ország a kilencedik Új-Zéland, majd a közbeékelődött Ausztria után a tizenegyedik Izrael.

A 2018-2020 közötti időszakot tekintve – amikor már 149 ország szerepel az összehasonlításban – kisebb eltéréssel hasonló a sorrend.

Hazánk tekintetében viszont valamivel kedvezőtlenebb a kép, hiszen ezen a listán már csak az 53. helyet értük el, igaz, továbbra is mögöttünk van az említett három állam, Görögország, Portugália és Bulgária. Sajnos azonban a régiós országokkal összevetve továbbra is az utolsók vagyunk.