Operatív Törzs: Itthon továbbra is oltanak AstraZenecával

Egészség2021. márc. 31.MTI

Müller Cecília tájékoztatása szerint Magyarországon nem szüntetik be az AstraZeneca oltás alkalmazását. Egy újabb szállítmány is érkezik a héten.

Angela Merkel német kancellár kedden bejelentette, hogy 60 éven felüliekre korlátozzák az új típusú koronavírus okozta betegség elleni AstraZeneca-féle védőoltások használatát Németországban, és több ország is felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának használatát a fiatalabb népesség körében. Müller Cecília megszólalt azután, hogy több ország felfüggesztette az oltást a vakcinával: várják a szakmai szervezetek állásfoglalását a trombózisos és tüdőembóliás esetekkel kapcsolatban.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatott arról, hogy a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) adatai szerint eddig 17 millió embert oltottak be a vakcinával, közülük 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eset történt. Müller Cecília szerint nem haladják meg az oltás utáni trombózisos és tüdőembóliás esetek az oltás nélküli időszak esetszámait, ugyanakkor a koronavírus miatti elhalálozás kockázata sokkal nagyobb.

Németországban azért adtak ki új ajánlást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a vakcina a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő az agyban. Ez a mellékhatás nagyon ritkán fordul elő, de nagyon súlyos - mondta Angela Merkel.

A változtatás bizonytalanságot okoz, de nem volt más választás. Nem lehet eltitkolni, "szőnyeg alá söpörni" a lehetséges mellékhatásokról szóló adatokat, az oltóanyag iránti lehető legnagyobb bizalmat csak "a nyíltság és az átláthatóság" révén lehet megteremteni - emelte ki a német kancellár.

Jens Spahn egészségügyi miniszter hozzátette: a változtatás hozzásegíthet ahhoz, hogy gyorsabban beoltsák a 60 felettieket, ami az éppen emelkedő harmadik járványhullámot tekintve különösen fontos. Az áprilissal kezdődő második negyedévben 15 millió adag AstraZeneca-oltás érkezhet Németországba a gyártó vállalása szerint, és bőven lesznek 60 felettiek, akik "szívesen" beadatják maguknak az oltóanyagot- mondta a miniszter.

Aláhúzta, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari óriáscég együttműködésével kifejlesztett oltóanyag rendkívül hatékony az időseknél, bizonyos mutatók alapján még a Pfizer/BioNTech-féle vakcinánál is hatékonyabb.

A STIKO ajánlása főszabályként tanácsolja az oltóanyag alkalmazásának korlátozását a 60 felettiekre. A lehetséges mellékhatásokról szóló részletes tájékoztatáson nyugvó egyéni döntés alapján, szakorvosi, háziorvosi javaslatra 60 alattiaknak is beadható AstraZeneca-oltás - tette hozzá Jens Spahn.

Ismertette, hogy a testület április végéig kidolgoz egy másik ajánlást, amely arról szól, hogy milyen oltást kapjon az AstraZeneca-féle készítmény első adagjával már beoltott kétmillió ember.

A miniszter elmondta: Németországban eddig 31 esetben mutattak ki időbeli kapcsolatot AstraZeneca-vakcina használata és agyi vérrögképződés között. Az érrendszeri károsodás kilenc esetben halálos volt. A 31 érintett közül 29 nő van, 20 és 63 év közöttiek. Hasonló esetek külföldön is történtek, és nem Németország az egyetlen, ahol korlátozzák a vakcina használatát - tette hozzá Jens Spahn, példaként említve Kanadát.

A kormányfő és minisztere egyaránt hangsúlyozta, hogy az AstraZeneca-vakcina használatát szabályozó előírás megváltoztatása miatt nem kell módosítani azt a célt, hogy a nyár végéig - szeptember 22-ig - a gyerekeken kívül mindenkinek biztosítják az oltás lehetőségét.

Az AstraZeneca reagált a német kancellár bejelentésére

A cég közleményében rámutattak: emberek tízmilliói kapták meg az oltóanyagunkat szerte a világon. Két nagy klinikai vizsgálatból származó adatok és a való élet vizsgálatok eredményei bizonyítják a vakcina hatékonyságát, megerősítve annak szerepét a jelen közegészségügyi válságban.

Az AstraZeneca folytatja a COVID-19 Vaccine AstraZeneca biztonságossági adatbázisában fellelhető több tízmillió adat elemzését annak megértése érdekében, hogy a thrombocytopeniával összefüggő vérrögök nagyon ritka esetei gyakrabban fordulnak-e elő, mint amire természetes módon számíthatnak emberek milliói.

"Folytatjuk a német hatóságokkal való együttműködésünket a felmerülő kérdések megválaszolása érdekében"

- zárta közleményét az AstraZeneca.

Több ország is felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának használatát a fiatalabb népesség körében

Hétfőtől Kanadában sem oltanak 55 év alattiakat ezzel a vakcinával. Shelley Deeks, a kanadai oltóbizottság vezető-helyettese azt mondta:

"zömében 55 évnél fiatalabb nőknél történtek ezek az esetek, de férfiaknál is előfordultak. Többnyire a vakcina beadásától számított 4. és 16. nap között jelentkeztek a tünetek."

Franciaországban, Izlandon, Finnországban és Svédországban is felfüggesztették a fiatalabbak oltását az AstraZeneca vakcinájával. Ugyanakkor a svéd állami főepidemiológus hangsúlyozta, a 65 év felettieknek továbbra is ajánlják.

Reagált az Európai Gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség álláspontja szerint az AstraZeneca-vakcina előnyei felülmúlják a kockázatait. A WHO pedig az egyértelmű bizonyítékok hiányát emelte ki állásfoglalásában.

A vizsgálatok továbbra sem azonosítottak kockázati tényezőket sem életkorral, sem pedig a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka eseteivel kapcsolatban az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga esetében - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség közleményében kiemelte: a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyaga, valamint a nagyon kisszámú, véralvadással kapcsolatos esetek közötti összefüggés továbbra sem bizonyított. Mivel azonban lehetséges, a vakcina esetleges mellékhatásainak elemzése folytatódik.

A vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának veszélyes mértékű emelkeését is előidézte néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Az EMA korábbi tájékoztatása szerint az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában több mint 17 millió, AstraZeneca-vakcinával beoltott között pár tucat vérrögképződéses esetről számoltak be.

Az uniós gyógyszerügynökség vizsgálatot folytat a vérrögképződéses esetek, illetve az ez idáig uniós használatra engedélyezett valamennyi vakcina, köztük a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak kiderítésére.

Az EMA azért végez rendkívüli vizsgálatot, mert március elején és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették.