Megtizedelték az Nvidiát

Elemzések2024. jún. 11.Fellegi Tamás

Bekövetkezett a részvények felaprózása, melynek célja, hogy többen vásárolhassák a részvényt, és kereskedése likvidebb legyen.

Hétfőn sor került az Nvidia részvényeinek felaprózására, melynek során egy eddigi részvény helyett minden részvényes 10 újat kapott. Ezzel a cég fundamentális értékében semmi nem változott, pusztán a magasra emelkedett árfolyam miatt volt szükség erre.

Ideális ársáv

A papír ára már jóval ezer dollár fölött volt, ami meglehetősen magas összeg egyetlen részvényért. Ilyen esetben szoktak felaprózást végrehajtani, hogy a részvényár a kereskedés és a befektetők szepontjából ideális ársávban legyen. Korábban a 10 és 100 dollár közötti sávot tartották ideálisnak az amerikai tőzsdéken, most már 2-300 dollárig is optimálisnak tekintik az árat.

Az Nvidia részvénye a tizedelés után kevéssel 120 dollár fölött zárt hétfőn, vagyis a tizedelés nem változtatott érdemben a tényleges értéken (10 új részvény ára minimálisan volt magasabb, mint pénteken 1 régié). Ez érthető is, hisz óriási cégről van szó, a világ második legnagyobb értékű tőzsdei vállalatáról, 3000 milliárd dolláros kapitalizációval.

Tartós növekedést áraznak

Ami a részvény értékékelését illeti: a Yahoo Finance szerint a 2025-ös pénzügyi évben egy új részvényre vetítve 2,65 dolláros éves eredményt várnak, az azt követő évben 3,25 dollárt. A cég árbevétele várhatóan 91 százalékkal 116,4 milliárd dollárra emelkedik a 2025-ös pénzügyi évben, ami egy évvel később 142 milliárdra növekedhet.

A részvényár ezekkel az adatokkal fundamentálisan nem mondható olcsónak, a befektetők vélhetően hosszabb távú növekedést is feltételeznek.