Megússzuk bankszámlánk jövő heti zárolását?

Elemzések2019. jún. 20.F. T.

A Bankszövetség kezdeményezi a kötelező ügyfél-azonosítás határidejének kitolását szeptember 30-ra. A kormány részéről rendeletmódosításra van szükség.

A két évvel ezelőtt életbe lépett pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény előírja a kötelező adategyeztetést, amit június 26-áig lehet megtenni. A problémát leginkább az okozza, hogy sokaknak nem világos, kit is érint ez.

Alapesetben a bankok felveszik a kapcsolatot azokkal az ügyfelekkel, akiknek el kell végezniük az adategyeztetést, viszont azok, akik nem kaptak megkeresést, sokan nem tudják, hogy kell-e valamit tenniük. Magánszemélyek esetében nincs teendő, ha nem kaptak banki értesítést, mivel csak azokra vonatkozik a kötelezettség, akiknek személyazonosságukat és lakcímüket igazoló érvényes okmányuk másolatával nem rendelkezik a bank, esetleg változtak az adatok, de azt nem jelentették be. Végül az is lényeges pont, hogy mindez csak a 2017 júniusa előtt nyitott számlákra vonatkozik.

A vállalati ügyfeleknek minden esetben el kell végezni az egyeztetést. Sokan még nem tették meg, és mivel nagyon rövid idő van hátra a határidőig, sok embert és céget fenyeget a veszély, hogy a határnap után zárolják a számláját. Emiatt a mai Kormányinfón felvetődött a kérdés, hogy nem lenne-e célszerű a határidőt valamelyest kitolni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta, hogy ezt a bankoknak kell kezdeményezni, a kormány részéről rendeletmódosításra van szükség, amit gyorsan meg lehet oldani.

Ezt követően a Bankszövetség gyorsan reagált, és bejelentette, hogy szeptember 30-i határidővel kérvényezi a határidő kitolását. Ezek után a kormány vélhetően elvégzi a rendeletmódosítást, és sor kerülhet a halasztásra.