Mielőtt híres lett Greta Thunberg, kis híján éhen halt

Elemzések2020. feb. 29.D.J.

A tinédzser környezetvédőt korábban majdnem felemésztették a pszichés betegségek.

Az ENSZ New York-i klímacsúcsán és a Világgazdasági Fórumon is kiosztotta már a Föld vezetőit. A Time az év emberének választotta, a Forbes pedig a 100 legbefolyásosabb nő közé sorolta. Bár csak 17 éves, de már béke Nobel-díjra is jelölték. Greta Thunberg kevesebb, mint két év leforgása alatt korunk legismertebb aktivistája lett. Ám mielőtt híresség vált belőle, rengeteg problémával küzdött. Arról, hogy milyen volt Gretát felnevelni, az édesanyja pár éve még egy külön könyvet is írt. A tanulságos olvasmány angolul először most márciusban fog megjelenni.

Mint a műből kiderül: Greta jómódú családba született.

Anyja Malena Ernman Svédországban máig az egyik leghíresebb operaénekesnek számít. A kislány születése után a fellépések miatt városról városra jártak: kis ideig Barcelonában, Bécsben, Berlinben és Barcelonában is éltek. A bajok 2014-ben kezdődtek: a 11 éves Greta rendre sírási rohamokat kapott. Zokogott az iskolába menet, az órákon és este is, amikor aludni kellett volna. „Lassan beleveszett valamiféle sötétségbe” – meséli az édesanyja. Abbahagyta a zongorázást, a nevetést, a beszédet és lassacskán az evést is. Amikor már a házi készítésű zsemlét se volt hajlandó megenni a szülőkőn úrrá lett a pánik.

„Enned kell nem érted? Ha nem eszel meg fogsz halni!”

– ahogy a szülei elkezdtek neki könyörögni, Greta rohamot kapott. Vagy 40 percen át nem tett semmit csak üvöltött. Amikor megnyugtatták a kislány félve kérdezte: „Valaha jól leszek még?”. A család ekkorra már felhagyott az állandó költözéssel. Malena lemondta a külföldi fellépéseket. A problémáikkal pedig megkerestek egy evési zavarokkal foglalkozó stockholmi intézetet. Az ajánlásukra papíron vezették, hogy mi az, amit Greta még hajlandó megenni. A lista nem volt hosszú. Mindössze három tétel szerepelt rajta: avokádó, rizs és gnocchi.

Az evés kész rituálévá vált. Néha 20 percet kellett várni mire a kislány az első falatot a szájába vette és akkor is volt, hogy pár pici harapás után közölte, hogy már meg is telt. Előfordult, hogy 5 gnocchi elfogyasztása is több mint 2 óráig tartott. A szakemberek végül pszichés zavarok egész sorát tárták fel Gretánál: szelektív mutizmust (vagyis egy speciális kommunikációs zavart), kényszerbetegséget és Asperger-szindrómát is megállapítottak nála.

Mivel az iskolában kilógott a sorból a társai rengeteget gúnyolták. Néha fizikailag is bántották. Greta egy idő után arra jutott, hogy már nem is akar barátokat. „A barátok gyerekek, a gyerekek pedig mind gonoszak” – mondta. A pszichés fejlődésében végül sokat segített, hogy beíratták egy új iskolába, ahol megértőek voltak a tanárok. Megszabadították szinte mindentől, ami stresszel járt. Még házi feladatot se kellett csináljon.

Greta életét viszont végül igazán egy iskolai oktatófilm változtatta meg. A videó a Csendes-óceánon hömpölygő óriási szemétszigetről szólt, amelynek a mérete még Mexikónál is nagyobb.

A kislány végigsírta a bemutatót és szemben a többiekkel, nem tudta túltenni magát a hallottakon. A szüleit is egyre kritikusabban látta. Korholta őket, amiért sokat utazgatnak. Amikor az apja megérkezett Rómából, Greta közölte vele: „épp most pöfékeltetek két és fél tonna szén-dioxidot a levegőbe. Szenegálban ez öt ember teljes éves kibocsátása”.

Közben a világra is egyre jobban megharagudott. „Csak nevezz meg egyetlen hírességet, aki felszólalna a klímavédelemért! Csak egyet, aki hajlandó lemondani a repülés luxusáról!” – mondta egyszer dühösen az anyjának. Amikor elárulta, hogy az iskolát is kihagyva tüntetni akar a svéd parlament előtt, a szülei belementek. Már csak azért is, mert most, hogy Gretának tervei voltak, jobban volt, mint valaha. A kislány 2018. augusztus 20-án jelent meg először a törvényhozás épületénél.

A 15 éves Greta 2018-ban a svéd parlamentnél

Miután kiposztolt a közösségi oldalakra egy fotót magáról, beindult a lavina. A bejegyzését a tudósok mellett egy sor helyi híresség is megosztotta. Idővel felbukkantak a zöld szervezetek, sőt még egy dokumentumfilmes stáb is. Amikor az egyik svéd hírlap a Dagens Nyheter riportere meg akarta interjúvolni az apja észrevette, hogy Greta elvonult egy oszlop mögé. Roppant feszült volt és nehézkesen lélegzett. „Nem kell ezt csinálnod. Felejtsük el az egészet és menjünk innen” – ahogy ezt felajánlotta az apja, Greta rájött, hogy nem akar haza menni. Félresöpörte a szorongásait és közölte, hogy maradni fog.

A tüntetés harmadik napján végül olyasmi történt, amiben a szülők már reménykedni is alig mertek. Greta, miután az egyik Greenpeace-es felajánlott neki egy adag thai tésztát, évek óta először egy kiadósat evett. Most, hogy küldetése volt, lassan elkezdte legyűrni a pszichés betegségeit. Ahogy mondani szokás: minden, ami ezután jött már történelem. Egy évvel később már egy olyan demonstrációt is szervezett, amelyen világszerte több mint 1 millió ember vett részt.