MNB: alapvető változásokon megy át a pénzrendszer

Elemzések2021. júl. 7.Harsányi Péter

A pénzmennyiség növekedése, a technológiai fejlődés, illetve a geopolitikai változások eredményeképpen a pénzrendszer alapvető átalakulásokon megy át a következő években, amire a jegybankoknak is fel kell készülniük. Amennyiben fenntartható növekedésre törekszik egy ország, annak számára kulcskérdés, hogy a technológia és a pénz fúzióját megértse és annak előnyeit kiaknázza – mutatott rá Virág Barnabás, az MNB alelnöke. A pénz 21. századi forradalmáról a Magyar Nemzeti Bank új tanulmánykötetet készített.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a jegybank sajtótájékoztatóján elmondta, elkészült az MNB könyvsorozatának legújabb kiadványa „Egy új kor hajnalán – Pénz a 21. században” címmel.

A könyv egy történelmileg fontos pénzfejlődési lépcsőfokra, azaz a digitális pénzek megjelenésére és a jegybanki digitális pénzek fejlesztésére fókuszál.

Virág Barnabás rámutatott a pénz történelme során a nagy változások jellemzően három forrásból fakadtak.

Az első ilyen tényező a fizetőeszköz folyamatos és jelentős inflációja volt, amely a pénzmennyiség jelentős növekedésére, illetve a pénzrendszer túltelítődésére volt visszavezethető. Ennek hatására kényszerűségből egy új pénzrendszerre kellett átállniuk az érintett országoknak.

A második jelenség, amely komolyabb változást hozott a pénztörténetben az a technológiai forradalom és fejlődés – tette hozzá a jegybank alelnöke.

Angliában például a modern jegybank megjelenése egybeesett az első ipari forradalommal. Ezután is a pénzügyi innovációk lépcsőről lépcsőre követték a gazdasági fejlődés igényeit.

A harmadik kategóriába pedig a geopolitikai változások, átalakulások tartoznak.

Napjainkban

Virág Barnabás szerint jelenleg világszerte mind a három fenti tényezőre erős jelek mutatnak.

A mostani hitelpénzrendszeren belül gyakorlatilag 2008 óta drasztikus pénzmennyiség növekedés zajlik, ami a koronavírus-járvány hatására magasabb fokozatba kapcsolt. A pénzmennyiség ilyen mértékű növekedése felfelé mutató inflációs kockázatokat hordoz – fejtette ki az alelnök.

A megnövekedett kockázatok hatására az MNB júniusban kamatemelési ciklust indított, illetve a válságkezelő intézkedések fokozatos kivezetéséről döntött. A jegybank célja, hogy minél előbb visszaterelje 3 százalékhoz a fogyasztói árindexet.

Technológia

Virág Barnabás elmondta, a digitalizáció évszázadába léptünk. Életünk egyre több területe kerül át a digitális térbe. A koronavírus hatására ez a folyamat felgyorsult. A bevásárlástól kezdve számos szolgáltatás igénybevétele már a digitális térben történik.

Geopolitika

A geopolitikai változás a 80-as években elkezdődött, mely tovább gyorsult az elmúlt évtizedekben. Ázsia és Kína felemelkedése a pénzrendszer átalakításában is erős nyomokat hagy.

Kilátások

A pénzmennyiség növekedése, a technológiai fejlődés, illetve a geopolitikai változások eredményeképpen a pénzrendszer alapvető átalakulásokon megy át a következő években, amire a jegybankoknak is fel kell készülniük – mondta el Virág Barnabás.

A fentiek hatására megjelenhetnek a digitális jegybankpénzek.

Az elmúlt évszázadokban a jegybankok határozták meg a pénz kínálatát. Napjainkban ezen a téren is változások zajlanak, hiszen megjelentek új szereplők. Erre jó példa a Bitcoin.  Emellett feltűntek a láthatáron a big-tech cégek is.

A 21. században az adat az új olaj, amely meghatározza a gazdaság fejlődését. A legtöbb adat pedig jelenleg a big-tech cégeknél érhető el. Nem meglepő módon, erre építve a big-tech vállalatok megkezdték a saját fizetési rendszereik fejlesztését és ezen keresztül kihívás elé állították a meglévő pénzrendszert.

Virág Barnabás hangsúlyozta, egy ilyen közegben a jegybankok nem helyezkedhetnek kiváró álláspontra, vissza kell szerezniük a kezdeményező készségüket és fel kell gyorsítaniuk a digitális pénzzel kapcsolatos kutatásaikat és kísérleteiket.

Ebben a folyamatban az MNB részéről az első lépés a tanulmánykötet, melyben a jegybank rámutat arra, hogy a digitális átállás a pénzrendszeren belül milyen kihívásokkal jár és milyen lehetőségeket teremt.

A 21. században a technológia és a pénz fúziója egy kiemelten fontos és meghatározó növekedési pillérré válik minden gazdaság esetében.

Amennyiben fenntartható növekedésre törekszik egy ország, annak számára kulcskérdés, hogy a technológia és a pénz fúzióját megértse és annak előnyeit kiaknázza – mutatott rá Virág Barnabás.

Emiatt fontos, hogy a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt időszak kiváró, elemző pozíciójából átlépjen az élen járó és innováló jegybankok közé a digitális jegybankpénzzel kapcsolatos kutatások és kísérletek terén. Erről fognak szólni a következő évek és a 21. század Virág Barnabás elmondása alapján.

Aki ezen a téren sikert ér el, az lesz képes a gazdaságot fenntartható növekedési pályán tartani.