Moody's: Simán újraválasztják Trumpot, ha marad a jó gazdasági növekedés

Elemzések2019. okt. 20.Sz.A.

Amennyiben hozza jelenlegi formáját az amerikai gazdaság, Donald Trumpot újraválasztják jövőre – olvasható ki a Moody’s Analytics legfrissebb kutatásaiból. A Moody's három modellt is felállított, mindegyik azt mutatja, helyén maradhat az amerikai elnök, hacsak nem kerül sor komolyabb gazdasági visszaesésre.

A Moody’s az előrejelzés készítésekor figyelembe vette, hogy miként értékelik a választók a saját pénzügyi helyzetüket és a tőzsdei eredményeket a Trump-éra alatt, de azt is számításba vették, hogy ötven éve nem volt olyan alacsony a munkanélküliség, mint manapság.

Ha ezekben a mutatókban nem következik be jelentős változás, akkor Donald Trump újabb négy évig a Fehér Ház lakója maradhat. Vagyis, ha az amerikaiak a zsebük alapján szavaznak, akkor az elnöknek nyert ügye van - derül ki a Moody's Analytics kutatásából, melyet a CNBC ismertetett.

A Moody’s mindhárom – különböző súlypontokkal számoló – gazdasági modellje azt jelzi, hogy a jövő évi választáson Donald Trump újrázhat.

Amennyiben semmilyen váratlan esemény nem következik be, a hivatalban lévő elnök győzelme akár nagyobb lehet, mint a Hillary Clinton elleni 2016-os 304-227 elektori arány. A számítások szerint Trump legkevesebb 289, de legfeljebb 351 elektori szavazattal számolhat, amennyiben átlagos lesz a választáson a részvétel. 

A Moody’s modelljeit 1980-ig visszamenőleg tesztelték, és 2016 kivételével, amikor Hillary Clinton szűk győzelmét prognosztizálták, előrejelzéseik mindig helyesnek bizonyultak.

– Ha egy év múlva a gazdaság olyan, vagy legalábbis hasonló állapotban lesz, mint most, akkor Trump győzelmi esélyei igen jók, különösen, ha a demokrata szavazók nem elég lelkesek és kevesen mennek el szavazni. Minden a részvételről szól – értékelte az esélyeket Mark Zandi, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza, valamint a felmérés társszerzője, Dan White, aki egyben a cég kormányzati kapcsolatokért és pénzügypolitikáért felelős igazgatója, illetve Bernard Yaros, közgazdász, igazgatóhelyettes. 

A három modell azt mutatja, Trump legkevesebb 289 elektort tudhat maga mögött, amennyiben átlagos lesz a részvételi arány a választáson. Győzelmi esélyei csökkennek, ha a demokrata szavazók nagy számban vesznek részt a választáson, és ellenkezőleg, nőnek az alacsony részvétel mellett.

Az első, “pénztárca” jelzővel illetett modell szerint az emberek a zsebük, azaz saját pénzügyi helyzetük alapján szavaznak, s ez esetben akár 351 elektort is maga mögött tudhat az elnök, szemben a demokraták 187 elektorával.

Ezen forgatókönyv szerint rekord részvételre lenne szükség ahhoz, hogy a demokrata jelölt győzhessen.

A “tőzsde” névvel illetett modell szerint 289-249 arányban győzne Trump, míg a “munkanélküliség” jelzőt viselő forgatókönyv 332-206 arányt valószínűsít. – A “pénztárca” modell veszi leginkább figyelembe a gazdasági tényezőket. Amennyiben a választók a zsebük alapján szavaznak, úgy könnyű dolga lesz az elnöknek.

Ez is azt mutatja, milyen kiemelkedően fontos, hogy a választók továbbra se érezzenek változást háztartásuk helyzetében – állítja a jelentés.

A tőzsdei folyamatok alakulása is kulcstényező lehet, de ez azért összefügg azzal is, miként értékelik családjuk helyzetét a választók. A Moody's szerint még egy átlagos piaci korrekció is befolyásolhatja a választásokat, csak úgy, mint egy esetleges gazdasági visszaesés.

Ezek hatására váratlan meglepetés is érheti Trumpot, akinek konzekvensen alacsony a népszerűsége – a Gallup legutóbb 40 százalékot mért –, s így egy fej-fej melletti versenyben akár el is veszítheti az elnöki széket. Az elemzés ennek ellenére azt mutatja, az elnök viszonylag stabil értékelése reményt ad arra, hogy a választáskor megmarad ez az előny.

Mark Zandi szerint a verseny néhány kulcsmegyében fog eldőlni, mint például a pennsylvaniai Luzerne-ben, ahol legutóbb Trumpnak sikerült fordítani, hiszen ott öt korábbi elnökválasztáson a demokraták győztek. Négy évvel ezelőtt a megyében a választók 51,8-46,8 százalékos arányban Trump mellé álltak. De nem is feltétlenül kell nyerni a megyében a regnáló elnöknek, számára elég a magas részvételi arány is.