Nagyon sok terrortámadás lenne, ha az elhárítás nem lépne közbe

Elemzések2020. okt. 22.D.J.

Tavaly az Unióban 21 támadásból 14-et meg tudtak állítani a hatóságok.

Az az erőszak-hullám, ami 2015-ben kezdett végigvonulni Európán napjainkra lecsendesedett. A kontinensen pár év alatt a terrorakciók áldozatainak a száma a tizedére esett vissza. Ám még mindig vannak felkavaró esetek, amire jó példa a múlt heti francia támadás. Akkor egy csecsen származású férfi lefejezett egy tanárt, a hírek szerint pusztán azért, mert az oktató bemutatott egy Mohamed rajzot az óráján.

Minden hasonló merényletre esik legalább két olyan támadás, amelyet a hatóságok sikeresen megakadályoznak.

Például most októberben Hollandiában hat férfit ítéltek börtönre.

A vád szerint egy véres merényletet terveztek és egy terrorista szervezetet is létre akartak hozni. Kalasnyikovokat és robbanószerekkel felszerelt mellényt is szereztek mielőtt a bandát letartóztatták volna.

Németországban tavasszal négy ISIS tag vélhetően amerikai bázisok ellen szervezett akciót, amikor kattant a bilincs a kezükön. Az év elején Nyugat-Franciaországban pedig hét iszlamistát vettek őrizetbe.

Vallási alapú terrorizmus az Európai Unióban

  2014 2015 2016 2017 2018 2019
Letartóztatások 395 687 718 705 511 436
Halálesetek 4 150 135 62 13 10
Támadások* 2 17 13 33 24 21
*a meghiúsított és a sikertelen támadások is be vannak számítva az adatokba
Forrás: Europol

Egy közlemény szerint, mely az Európai Parlament oldalán lett közzétéve, tavaly a 21 támadásból 14-et tudtak megakadályozni a hatóságok. A terrorista akcióknak ugyan csak a hatodáért felelősek a dzsihadisták, viszont ők sokkal véreskezűbbek, mint más csoportok: 2019-ben ők feleltek az összes halálesetért, amelyet terror-akcióhoz lehetett kötni.

Tavaly az EU-n belül ezen a téren a letartóztatások nagy részére Franciaországban került sor.

A 439 elkapott feltételezett iszlamistából 202-öt náluk vettek őrizetbe.

Mellettük Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Dániában, Spanyolországban és Hollandiában csuktak le dzsihadistákat.

Általában komoly problémát jelent, hogy miután egy szélsőségest rács mögé dugnak, a világnézetét elkezdi terjeszteni a börtönben.

A múlt évben három olyan terrortámadás is volt, amelynek az elkövetői korábban egy fegyintézetben radikalizálódtak.

Az Unió mindenesetre sokkal jobb helyzetben van, mint mondjuk Törökország, ahol a hatósági jelentések szerint csak az idei első félévben 96 terrortámadást kellett megfékezni.

A véres akciók megelőzésében sokszor a lakosságtól érkező információk is sokat segítenek. Egy felmérésnél melyet az Egyesült Királyságban végeztek viszont kiderült, hogy az emberek negyede fél attól, hogy csak a rendőrség munkáját zavarja azzal, ha megosztja a gyanúját.

De a szigetországban még így is volt olyan év, hogy 22 ezer telefonhívást kaptak a civilektől, melyek mindegyike terroristagyanús tevékenységről számolt be.

Azért, hogy az emberek megértsék, hogy pontosan mi az ami tényleg gyanús lehet, az angoloknál volt, hogy podcastban beszéltek arról az érintettek, hogy miként akadályoztak meg egy-egy terrortámadást.

Az egyik műsorban például egy tanár elmesélte, hogy az egyik diákja egyszer csak arról kezdte faggatni, hogy milyen baktériumokkal lehet embert ölni. Végül jelentette az esetet, a 19 éves tanulót pedig később letartóztatták.