Nagyszabású sorozatok, amelyeket érdemes várni

Elemzések2021. júl. 24.D.J.

Parádés látványvilággal már nem csak a hollywoodi filmek tudnak előrukkolni. A különféle TV és streaming csatornák egyre inkább az álomgyár babérjaira törnek. Valóságos alkotói láz lett úrrá a tévéseken. Egyre másra készülnek a monumentális szériák. Most ezekből válogattunk össze egy csokorra valót.

Y: The Last Man

Csatorna: Hulu

Premier: 2021. szeptember 13.

A Földön kihal minden emlős, amelynek Y kromoszómája van. Egyetlen férfi marad csak: egy New Yorkban élő szabadulóművész.

A kipusztulás felé zakatoló emberiségről szóló sorozat egy díjnyertes képregény-szérián alapul.

Alapítvány

Csatorna: Apple TV+

Premier: 2021. szeptember 24.

A monumentális alkotás egy csapat száműzött sorsát követi, ahogy az útjuk során megmentik az emberiséget és újjáépítik a civilizációt, miközben a Galaktikus Birodalom összeomlik.

A történet alapját Isaac Asimov klasszikus regényei adják. Bár Asimov írásaira a gondolatébresztő sorok jellemzőek, a produkció az előzetes alapján az akciókkal se akar spórolni. Bár a látvány a trailer alapján első-osztályú, az Apple pedig egyértelműen zászlóshajónak szánja a produkciót, az azért aggasztó, hogy az Alapítvány sorozat mögött az egyik fő kreatív David S. Goyer lesz, akinek a renoméja eléggé vegyes.

Kiváló és bugyuta filmek egyaránt akadnak a filmográfiájában. Ő írta például a Hipervándort és a második Szellemlovast is.

Cowboy Bebop

Csatorna: Netflix

Premier: 2021 ősze

Az eredeti 1998-as animációs sorozatot okkal tartják számon a műfaj egyik klasszikusaként. A távoli jövőben játszódó sztori egy csapat fejvadász útját követte nyomon, a történetükből pedig a humor, a kaland és a jóféle dráma se hiányzott.

Az epizódok hangulatán nyomon lehetett érni a westernek, a Szárnyas fejvadász vagy épp a Csillagok háborúja hatását is.

A sorozatból most a Netflix készít élőszereplős szériát.

Gyűrűk Ura

Csatorna: Amazon Prime

Várható premier: 2021 vége / 2022 eleje

Az Amazon Prime nem keveset kockáztat ezzel a sorozattal, hisz azután, hogy a Gyűrűk Ura jogokért kicsengettek 270 millió dollárt, az első öt évadra mintegy 1 milliárdot akarnak költeni.

Ez lesz minden idők legdrágábbb TV sorozata.

Az Amazon alapítójának Jeff Bezosnak kulcsszerepe van abban, hogy a Gyűrűk Ura sorozat megvalósul: ő kérte az Amazon Studios-tól, hogy készítsenek egy olyan fantasy szériát, amely léptékében a Trónok harcához fogható.

A hivatalos szinopszis alapján több ezer évvel a Hobbit eseményei előtt fog játszódni a cselekmény. Egy korban, amikor királyságok emelkedtek fel és buktak el és egy hatalmas gonosz fenyegette a világot.

Az első évad forgatása idén áprilisban ért véget.

Book of Boba Fett

Csatorna: Disney+

Premier: 2021. december

A mozivásznon a legutóbbi Csillagok Háborúja filmek nem arattak osztatlan sikert,

viszont a streamingen annál nagyobb közönségkedvenc lett az első élőszereplős Star Wars TV-sorozat a Mandalorian.

Nem véletlen, hogy a Disney rögtön be is jelentett egy sor újabb szériát: közülük a leghamarabb a Book of Boba Fettet fogják bemutatni, amelyben a Mandalorianban is feltűnt fejvadász kerül a reflektorfénybe. Akár csak elődje minden bizonnyal ez is a Csillagok Háborúja univerzum alvilágára fog fókuszálni.

Halo

Csatorna: Paramount+

Premier: 2022 eleje

Az emberiség a XXVI. században egy Covenant nevű idegen szövetséggel háborúzik. Ez az alapvetése a Halo nevű videojátéknak, melyet először Steven Spielberg segítségével akartak sorozatra ültetni. De a híres rendező időközben távozott és új emberekkel indult újra a projekt.

Most úgy tűnik, hogy a Halo jövőre végre valóban debütálhat.

Shogun

Csatorna: FX

Várható premier: 2022

A XVII. században miután egy angol vitorlás megfeneklik, a navigátor Japán partjainál köt ki, ahol aztán belekerül egy hatalmi harc közepébe.

Az eredeti regénynek 1980-ban már született egy nagy sikerű adaptációja. Most a történetéből az amerikai FX csinál sorozatot.

A készítés eddig nem volt minden problémától mentes. Az eredeti író Ronan Bennett viszonylag hamar lelécelt. Azóta viszont a hírek szerint sínen van a produkció.

Az alkotók között ott van az a Tim Van Patten is, aki a Maffiozók és a Trónok harca sorozaton is dolgozott.

House of Dragon

Csatorna: HBO

Premier: 2022

Mióta a Trónok harca véget ért azóta megy a találgatás, hogy a világ legismertebb fantasy-sorozatának melyik produkció veheti át a helyét.

Ám könnyen lehet, hogy a következő Trónok harca valójában egy újabb Trónok harca széria lesz.

Nevezetesen a House of Dragon, amely úgy bő 100 évvel az eredeti sorozat cselekménye előtt fog játszódni és az uralkodó ház, vagyis a Targaryenek soraiban kipattanó polgárháborút fogja bemutatni.

The Last of Us

Csatorna: HBO

Várható premier: 2022

Craig Mazin két éve óriási sikert aratott a híres atomkatasztrófát bemutató sorozatával a Csernobillal. Most egy poszt-apokaliptikus filmen dolgozik, amelyben egy gombafaj már kiirtotta az emberiség nagy részét.

Ebben a komor világban azonban váratlanul megcsillan a remény, amikor kiderül, hogy egy kislányban ott lehet a fertőzés ellenszere.

Ez lesz az első HBO sorozat, amely egy videojátékon alapszik.

Alien

Csatorna: FX

Premier: Nem lett bejelentve

Amikor a Disney és a Fox egyesült nem is volt kérdés, hogy az egeres cég újra fel fogja karolni a Fox egyik leghíresebb franchise-át az Alien-t, melynek az első része nálunk "A nyolcadik utas a Halálként” lett ismert.

A várakozásoknak megfelelően a Disney be is jelentette, hogy a hozzájuk tartozó FX már dolgozik egy Alien sorozaton.

A részletekről még nem sokat tudni. Egyelőre hivatalos cím sincs. Ám annyi biztos, hogy a cselekmény a Földön fog játszódni.

A holló felemelkedése

Csatorna: TV2

Premier: Nem lett bejelentve

Sokáig úgy volt, hogy Szász János fog filmet forgatni Hunyadi János életéről, de végül a projekt zátonyra futott. Helyette egy TV-sorozat fogja megidézni a törökverő életét.

A nemzetközi produkcióban az igazán nívós Gomorra és Babylon Berlin sorozatokon is dolgozó Beta Film is részt vesz.

A Bán Mór regényein alapuló tíz részes sorozatot itthon a TV2 fogja majd bemutatni. A produkció több mint 10 milliárd forintos állami támogatást kapott. „A holló felemelkedése” egyelőre csak munkacím.