Mire használhatjuk a játék autókat?

Hírek2021. júl. 24.Növekedés.hu

Fiús háznál a játék autók száma exponenciálisan nő, csökkeni a számuk sose fog. Néhol a szülőknek arra jó, hogy a kisebb darabokra a nappaliban rá lehet lépni, amikor senki nem számít rá. De akár kreatívan is játszhatunk ezekkel a járgányokkal. Most arra mutatunk pár példát, hogy hogyan lehet a kisautókkal kicsit kreatívabban játszani, mint ahogy a legtöbben teszik, ehhez pedig az egyik fejlesztőjátékokkal foglalkozó áruház, a Játékliget cikke lesz segítségünkre.

Készítsünk autópályát!

Léteznek készen megvásárolható autópályák a Játékligetnél, ezekből léteznek fa és műanyag verziók is. Mint mindenre, egy idő után ezekre is ráunnak a gyerekek. Ezért készíthetünk otthon saját pályát is. Ha van olyan ragasztószalagunk, ami könnyen eltávolítható, akkor azzal gyakorlatilag bármilyen pályát felrajzolhatunk a szobában. Ugyanígy könnyű dolgunk van egy homokozóban is, az ujjunkkal, lapáttal bármilyen útvonalat megadhatunk. 

Használhatunk otthoni eszközöket, például a kéztörlő gurigája tökéletes alagút lehet, de egy tálcába tehetünk rizst és abba is rajzolhatnak útszakaszt a kicsik. Ha odaadunk több kelléket, onnantól az ő kreativitásukon múlik, hogy milyen játékot építenek maguknak. Arra figyeljünk, hogy csak olyan tárgyakat adjunk a kezükbe, ami az életkoruknak megfelelő.

Művészi képek autókerekekkel

Vicces és vidám képeket tudunk készíteni a kisautókkal. Elég hozzá egy nagy lap, akár csomagolópapír, vízfesték vagy tempera, illetve több, ritkán használt kisautó. A lap egy pontjára nyomjunk temperát, ezután pedig a kisautókat tologassuk a temperapacából kiindulva. A kerekek csíkokat fognak húzni, ezzel pedig vicces módon készíthetünk festményeket. 

Autómosó

Mivel az előző játéknál összefestékeztük a féltve őrzött kincseket, ideje elvinni őket az autómosóba. Készítsünk ki egy nagy tál vizet, gyerekbarát mosószert vagy habfürdőt. A gyerekek kezébe adjunk nyugodtan szivacsot, kefét, és indulhat az autófürdetés. Mivel a gyerekek többsége szereti a vizes játékokat, az autómosó biztosan óriási siker lesz, és sokáig leköti őket, hogy alaposan letisztogassák a járgányokat.

Nagyobbaknak matekpélda

Nyáron nagyon óvatosan, matekot is tudunk gyakorolni a kisautókkal. Egyszerűbb számtani példákat tudunk felírni, összeadást, kivonást, amit az autók segítségével el is tudnak végezni. Játszhatunk például olyat, hogy egy-egy művelet végeredményének megfelelő számú autó parkolhat be a garázsba. Így a gyakorlás nem tűnik annyira iskolaszagúnak, inkább játékosnak. 

Iránygyakorlás

Helyezzünk el egy autót egy autópályán. Mi legyünk a sofőr, a gyerek pedig a navigátor. Beszéljük meg, hogy hova kell eljutnia az autónak. A gyereknek kell megmondania, hogy a pályán merre menjünk, hova forduljunk, így gyakorolhatják az irányokat.

Kisautó minden családban van, és ahogy látható, különféle módokon lehet őket kreatívan felhasználni, de természetesen a szabad játék is nagyon jó.(X)