Négy dolog, amelyet Hollywood kitiltott a mozikból

Elemzések2020. nov. 14.D.J.

A régi gyerekmesékben is voltak olyan filmes elemek, amelyeket korunk rendezői már nem használhatnak.

Dohányzó főhősök a családi filmekben

Régen látványos akciójelenetek híján még a legnagyobb hollywoodi mozik is tele voltak párbeszédekkel. Ezért a korosabb alkotásokban rengeteg olyan beállítás van, ahol csak azt látjuk, hogy a színészek beszélnek. Mindez vizuálisan hamar elég unalmassá válhat.

Ezért a beszélgetéseket fel kellett dobni valamivel. Hogy a karakterek ne legyen tétlenek, a szereplők rendre rágyújtottak egy cigire.

Már pedig a stílusos pöfékelés roppant jól mutat a vásznon. Annyira, hogy a 40-es években alig készült olyan film noir, ahol a főhős ne füstölt volna úgy, mint egy gyárkémény. Ez persze még egy másik világ volt: akkor még nem tudták, hogy a dohányzás rákot okoz. Régen még a mesefigurák is volt, hogy rágyújtottak egy szálra. Elég csak Pinokkióra vagy Szörnyella de Frászra gondolni. Egy reklám erejéig még a két kőkorszaki szaki Frédi és Béni is pöfékelt egy keveset.

Ma már a családi filmekből teljesen kigyomlálták a dohányzást.

Bár vannak kivételek, az olyan amerikai film, amelyben rágyújtanak a legtöbb esetben R kategóriát kap, vagyis csak 18 éven felüliek nézhetik meg. Vannak stúdiók, amelyek teljesen elzárkóztak a dohányzás ábrázolásától. David Lowery rendező azt mondta, hogy amikor valaki leszerződik a Disney-hez bele kell egyezzen, hogy három dolgot semmiképp sem fog megmutatni a mozijában: lefejezést, karóba húzást és dohányzást. Az egeres céghez időközben a Netflix is csatlakozott.

A streaming csatorna tavaly jelentette be hivatalosan, hogy azokban a saját gyártású alkotásokban, amelyeket 18 év alattiak is nézhetnek tilos lesz pöfékelni.

Viccelés a transznemüekkel

Még pár éve is divat volt a vígjátékokban azon nevetni, hogy valaki nőnek néz ki, de valójában férfi.

Az Ace Ventura: Állati nyomozóban, amikor Jim Carrey karaktere rájön, hogy valójában egy transznemüt csókolt meg WC pumpával próbálja kimosni a száját. Ehhez hasonló poén van többek közt a 40 éves szűzben, a Csupasz pisztoly 33 1/3-ban, vagy a Másnaposok 2-ben is.

Az utóbbi években Hollywood ezen a téren nagyon megváltozott.

A transznemüeket nem hogy gúnyolni nem merik, de ma már annyira óvatosak, hogy néha még komoly filmet se mernek róluk forgatni.

Mindez jól látszik a Rub & Tug című mozi esetén is. Ez az alkotás egy transzenmű férfiről szólt volna és már két éve lett bejelentbe. Ám sokan felháborodtak, hogy a főszerepet nem egy valódi transznemü, hanem Scarlett Johansson fogja játszani. A színésznő végül ki is hátrált a projekt mögül. A mozifilmet pedig lefújták. Most úgy néz ki, hogy az ötletből inkább egy TV-sorozat lesz, már ha valaha elkészül.

Színészek eltérő rasszú szerepben

A híres musical a West Side Story egy fehér fiú és egy Puerto Ricó-i lány szerelmét meséli el. Az adaptációk sorában a legismertebb az 1961-es feldolgozás, ahol a női főszerepet Natalie Wood, egy fehér lány játssza, akit kicsit bebarnítottak a szerep kedvéért. Régen ez bevett szokás volt:

a fehér színészek volt, hogy arabokat, feketéket vagy épp távol-keletieket is megformáltak.

Utóbbira jó példa az Álom luxuskivitelben, ahol Mickey Rooney komikus úgy nézett ki a smink miatt, mint egy két lábon járó karikatúra, amely viccet csinál a japánokból. A legtöbb esetben azonban mindez nem szándékos tiszteletlenség volt. Ötven-hatvan éve a tengerentúlon kevés volt az olyan jó nevű színész, aki nem volt fehér. Azóta ez a felállás megváltozott.

Ma már elfogadhatatlan lenne, hogy valakit úgy sminkeljenek be, mintha a sajátjától eltérő rasszba tartozna.

Valódi állatgyilkosságok

A régi filmekben, ha egy állat megsérül akkor sajnos sejthető, hogy nem valami ügyes mozis trükköt látunk, hanem szegény jószág valóban szenved a kamerák előtt.

Történelmi csata-jelenetet régen nem is nagyon tudtak úgy készíteni, hogy egy-két ló ne halt volna bele a forgatásba.

De néha a családi filmek felvételei is meglepően véresre sikeredtek. A 86-os "Milo és Otis kalandjai"-nak a készítése során például egy állatjogi aktivista állítása szerint 20 kismacska halt meg.

Az egyiknek szándékosan eltörték a mancsát, hogy élethűen bicegjen.

Néhány klasszikus moziban is szerepel valódi állatgyilkosság: a neves vietnámi háborús filmben az Apokalipszis mostban például egy vízibivalyt öltek meg a kamerák előtt. Napjainkban szerencsére mindez tilos.