Nem is gondolná, melyik ország a sör fellegvára!

Elemzések2018. jan. 29.Növekedés.hu

Ha azt gondolná, hogy Németországban vagy Csehországban költik a legtöbbet a sörre, akkor téved, a legnagyobb sörfogyasztók tízes listájára még csak fel sem kerültek, a tavalyi statisztikák szerint. A legtöbb pénz Ausztráliában megy el a sörre, a magyarok pedig inkább pálinkáznak. Mutatjuk hol a legmagasabb az egy főre jutó sörfogyasztás.

Az ausztrálok vezetik a sörfogyasztás nemzetközi listáját: tavaly átlagosan 452 dollárt (kb. 113 ezer forintot) költöttek sörre, sokkal többet, mint a második helyezett Írország, ahol „csak” 347 dollárt (kb. 87 ezer Forintot). Ezek a számok nem feltétlenül tükrözik a fogyasztás mértékét, inkább azt érzékeltetik, mennyire lehet drága beülni egy sörözőbe és jóízűen elfogyasztani egy korsóval. Ausztrália például híres a magas árairól, ezért is kerülhetett a lista élére.

Több mint hatezer sörfőzde Amerikában

Noha Amerika csak az ötödik helyet szerezte meg a listán, de hatezer sörfőzdéjével az élvonalban foglal szerepet. A legtöbb sörfőzde Kaliforniában működik egész Amerikában: a 39,5 millió lakos 92 százaléka él valamelyik sörgyár 10 mérföldes körzetén belül.  

Hol marad Németország?

Németország a világ egyik legnagyobb sörhatalma, mintegy 1300 sörgyár található az országban, azonban a nemzetközi tízes listán mégsem kapott helyet. A három legkedveltebb német sör az Oettinger, Krombacher és a Bitburger.

Vonat szolgálja fel az italokat

Csehország a jó sörök földje, szokták mondani, a listán azonban csak a tizenegyedik helyen végzett. A sörnemzedékként számon tartott országnak köszönhetjük például a Budweisert, Pilsnert,a Krusovicét, a Kozel és a Staropranen márkákat. A Prágában található Vytopna étteremben a pincérek helyett vasutak viszik az italokat. A kisebb méretű szerelvények a vendégek közt cirkálnak és 400 méter hosszú vonathálózat biztosítja, hogy minden szomjas vendéghez eljussanak a vonatok a tele korsók.

Európában a sör, Magyarországon már a pálinka is nyerő

Az Európai Unió országainak alkoholos italok fogyasztását is a sör vezeti, amelyet a bor majd az egyéb szeszes ital követ. Magyarországon a sör és a szeszes italok majdnem egyenlő arányban állnak a fogyasztás élén. Nálunk a legnépszerűbb a pálinka. A pálinkafőzés szabályait többször is módosították Magyarországon: jelenleg még magáncélra sem lehet bejelentés nélkül kifőzni a gyümölcsöt, és mindenkinek igazolnia kell a pálinkafőző berendezések eredetét is.

Bővült a magyar sörfogyasztás

Hazánkban mennyiségben egy százalékos, értékben pedig négy százalékos volt a növekedés. A sör hazai kiskereskedelmi forgalma körülbelül 140 milliárd forint volt, a Nielsen piackutató legfrissebb adatai szerint. A legkedveltebb továbbra is a hagyományos sör, ezek adták az értékesítés 90 százalékát. A maradék tíz százalékot az ízesített sörök és a félbarna, búza- és kukoricasörök tették ki.   A hipermarketek szerint egyre népszerűbbek a prémium márkás, a cseh és a kézműves sörök. A magyar sörfőzés piacának majdnem egészét három nagy gyár, a kőbányai székhelyű Dreher, a hazánkban soproni kötődésű Heineken és a Borsodi teszi ki.