Nézzen jó filmeket és sorozatokat! Mutatjuk mi elé érdemes leülni

Elemzések2023. okt. 1.D.J.

A hazai streaming szolgáltatók kínálatából válogattunk össze néhány alkotást, amelyet tényleg érdemes megnézni.

A Fehér Lótusz

Mivel minden évad más történetet mesél el, a sorozattal az ismerkedést akár nyugodtan kezdheti a második évadnál. Ami már csak azért is ajánlott, mert a remek sztori és karakterek mellett ez a felvonás egészen pazar olasz tájképekkel is kecsegtet.

A luxuskörnyezetben játszódó széria egyébként részben a COVID-nak köszönheti a létét. Annak idején, amikor a pandémia beütött az HBO megkereste Mike White író/producert, hogy rukkoljon már elő egy olyan sorozattal, amit a járvány árnyékában és az akkori kötöttségek mellett is le lehet forgatni.

Így jött az ötlet, hogy készülhetne egy sorozat, amely nagyrészt messze a nagyvárosi zsivalytól egy szállodában játszódik.

Azt már rögtön a sztori elején megtudjuk, hogy egy gyilkosságra is sor kerül majd. De hogy ki öl meg kit az csak lassan derül ki, ahogy nyomon követjük egy sor hotelvendég hétköznapjait. A humor és a dráma kellemes keveréke ez a sorozat.

Ami ritkaság: úgy mozgat egy rakás karaktert a történet, hogy mindegyik érdekesen van megírva.

Third man on the Mountain

A Disney+ egyik előnye, hogy a stúdió a klasszikus filmkínálatát is elérhetővé tette, így a felhozatalban egy-két régi gyöngyszemre is rá lehet lelni.

Pusztán a történet még aligha fog tömegeket lázba hozni: miután az apja meghalt a csúcsmászásnál egy fiatal svájci fiú úgy dönt, hogy ő fogja megmászni a rettegett hegyet a Citadelt.

Ha esetleg a hegymászás teljesen hidegen hagyja ez elé a film elé akkor is nyugodtan leülhet.

A hangulat Hollywood aranykorát idézi. Azt az érát, amikor még remekül tudtak másfél órában is eposzinak érződő filmeket forgatni, amibe minden fontos alkotóelemből jutott elég, legyen az akár a látvány, a kaland vagy a szerelem.

Jó családi mozikat mostanság egyébként se nagyon készítenek. Ez viszont egy remek darab. A forgatás jó része egyébként egy svájci városkában Zermattban zajlott. A faházak egy részét díszitésekkel, festésekkel látták el, hogy jobban megfeleljenek annak a képnek, amit az amerikaiak elképzeltek az alpesi falvakról. Állítólag ezek a díszitések a mai napig láthatóak a zermatti házakon.

Upgrade – Javított verzió

Az elmúlt évek egyik legjobb akciófilmjét alig pár millió dollárból hozták tető alá, amely a filmes világban aprópénznek számít.

A főhősbe miután beültetnek egy chipet maga mögött tudhatja a tolószéket és véres bosszút állhat a felesége gyilkosain. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a sztori egyszerű mint a faék, jókora fordulat vár minket a fináléban, ráadásul a jövőkép, amelyet a készítők felvázolnak több mint érdekes.

De az „Upgrade”-et főleg azok fogják kedvelni, akik szeretik az akciójeleneteket, amelyekben a felek nem finomkodnak egymással.

A főhős kemény, mint a koporsószög. Az összecsapásokat, aki látta egy darabig nem felejti el.

Ed Wood

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy valaki azzal tesz szert a világhírre, hogy mennyire pocsék a szakmájában. Ed Wood a kivételek egyike volt: több helyen minden idők legrosszabb rendezőjeként tartják számon.

Az volt benne a különös, hogy miközben a tehetség szikrája se volt meg benne, elképesztő lelkesedéssel vetette bele magát a forgatásokba. A filmjei ócskák, viszont a személyiségében volt valami megkapó.

Tim Burton egy egészen pazar szatírával Ed Wood mellett Lugosi Bélának is emléket állított. A film komoly hangsúlyt helyez a barátságukra.

Épp azért, hogy Lugosi Béla hangját és modorát utánozhassa, az őt alakító Martin Landau körülbelül 35 Lugosi-filmet nézett meg, és magyar nyelvű kazettákat vásárolt, hogy a magyar akcentust gyakorolja.

Twisted Metal

Minden ok meglenne arra, hogy ez a széria borzalmas legyen. Elég ha csak annyit mondunk, hogy egy videojáték alapján készült. Ennél rosszabb ajánlólevél kevés van manapság. Ebben a műfajban még a jól indult Last of Us is jókora csalódás lett a végére. Ráadásul itt is egy poszt-apokaliptikus világban járunk. Az ilyen alkotásokkal lassan Dunát lehet rekeszteni.

A Twisted Metal viszont szerencsés csillagzat alatt született.

Hősünknek ezúttal a pusztasságá vált Amerikán kell átautóznia, ha végre normális életet akar magának. Az már pár perc után is világos, hogy humornak, és sármnak nem lesz híján a sorozat. A készítők még úgy is remekeltek, hogy ahhoz képest hogy egy lövöldözős játékra alapoztak, az akcióból viszonylag keveset kapunk.