Nincs megállapodás az eurózóna-költségvetés végleges kereteiről

Elemzések2019. jún. 14.Növekedés.hu

Csak részmegállapodás született az eurózóna-költségvetés létrehozásáról – jelentette ki Varga Mihály az Eurogroup ülését követően. A pénzügyminiszter kiemelte: a finanszírozás forrásáról és az allokációs kritériumról további egyeztetések szükségesek. Számunkra kiemelt szempont, hogy az új költségvetés nem vonhat el forrásokat az eurót még nem használó országoktól és nem veszélyeztetheti egyéb költségvetési célok finanszírozását, különös tekintettel a kohéziós politikára.

Az állam- és kormányfők a tavaly decemberi Eurócsúcson döntöttek arról, hogy létre kell hozni az eurózóna számára egy saját költségvetést az Európai Unió hétéves költségvetési keretének részeként, amely az eurót használó tagállamok versenyképességének növelését segítené  – emlékeztetett Varga Mihály.

Az Eurogroup ma hajnalig tartó ülésén több nyitott kérdés is fennmaradt az eurózóna-költségvetés működési kereteit összefoglaló, az eddigi tárgyalások során kialakított közös álláspontokat tartalmazó dokumentum kapcsán. Az eurozóna-költségvetés méretéről az Unió hétéves pénzügyi keretének részeként az összes EU-tagállam egyetértésével születik majd döntés, kérdés azonban, hogy létrehoznak-e emellett egy kormányközi alapon nyugvó pótlólagos finanszírozási lábat. Szintén vitatott, hogy milyen módon veszik figyelembe a relatív fejlettségi szintet és a népességi adatokat. Varga Mihály kiemelte, hogy a jövő heti uniós állam- és kormányfők tanácskozására előkészített tervezet a Magyarország szempontjából megfelelő alapot nyújt a további munkához.

Az ülésen emellett megállapodtak, hogy tovább folytatják a bankunió teljes kiépítésével és azon belül is az Egységes Betétbiztosítási Rendszer kialakításával kapcsolatos munkát.