Növelte az inflációt az élelmiszer-láncokra kivetett különadó Szlovákiában

Elemzések2019. feb. 22.Növekedés.hu

Az élelmiszer-áruház láncokra kivetett adó mintegy 0,1 százalékkal járult hozzá a januári áremelkedésekhez Szlovákiában.

A Gazdasági és Társadalmi Elemző Intézet (INESS) adatai szerint ez a háztartások éves fogyasztásához viszonyítva 50 millió eurónak felel meg, olvasható a newsnow.tasr.sk hírportálon (1 euró = 318,19 Ft). Tekintettel arra, hogy a két legnagyobb lánc pénzügyi évének márciusi zárása miatt még nem fizeti az adót, a későbbiekben további áremelkedés várható.

„Az infláció alakulásáról kiadott pénzügyminisztériumi közlemény szerencsétlen megfogalmazása miatt a szlovák média nagy része arra a következtetésre jutott, hogy az áruházlánc-adónak szinte semmi vagy nagyon csekély hatása volt az árak alakulására. A valóság az, hogy az adó komoly nyomást fejtett ki az árakra” szögezte le az INESS elemzője, Martin Vlachynsky.

A nagy élelmiszer-áruház láncok teljes forgalmára kivetett, 2,5 százalékos különadó bevezetéséről szóló törvényt a szlovák Parlament decemberben fogadta el. A jogszabályt az ellenzék és a kereskedelmi szakma képviselői folyamatosan bírálják. Az elemzők megítélése szerint ez egy újabb, az élelmiszer-árakat terhelő adó.

A Mezőgazdasági Minisztérium azt tervezi, hogy az ezúton begyűjtött pénzt, amelynek nagysága becslések szerint elérheti a 107 milliárd eurót, többek között a hazai élelmiszer-termelők támogatására használják fel. Martin Vlachynsky rámutatott, hogy az az alap, ahová a pénznek eredetileg érkeznie kellene, még nem is létezik. „A több tucat milliónyi euró jelenleg csak a költségvetést hizlalja” mondta az elemző.