Öt ok, amiért érdemes a cégeknek az Xtend piacra jönni

Elemzések2019. szept. 9.F. T.

A Trend Fm Prémium kategória műsorában Horváth Zsolt, a Random Capital vezérigazgatója és Jutasi Zoltán, a Navigator Investments Zrt. vezérigazgatója beszélt a tőzsdei jelenlét előnyeiről.

Pénz

Miért is érdemes a cégeknek tőzsdére menni, melynek a BÉT-en egy könnyített változata az Xtend kategória? Az első ok, Horváth Zsolt szerint az, amire a tőzsdét kitalálták: pénzért. A kibocsátók a kapitalizmus hajnala óta azért mennek a nyilvános piacra, hogy pénzt szerezzenek, tőkét emeljenek.

Természetesen a cégek mehetnek a bankhoz is, de azt is figyelni kell, hogy milyenek az arányok: például ha egy cég túlzottan eladósodna további bankhitelek felvételével, tőzsdei tőkeemeléssel legfeljebb csak főtulajdonosok tulajdoni aránya csökken azzal, hogy befektetőket enged be. Ráadásul vannak olyan ötletek, újítások, melyek kockázatát a bankok nem vállalják, a befektetők viszont boldogan.

Ismertség

Egy másik szempont az ismertség: a tőzsdei jelenlét egyúttal erős brandépítés, marketing, a bankok jobb feltételekkel kötnek üzletet ezekkel a cégekkel, miután nyilvánosak, transzparensek. Sokszor még a munkaerő számára is vonzó hogy ismert, tőzsdei cégről van szó.

Gyors növekedés

Mindemellett gyors, 30-40 százalékos növekedést egyenesen lehetetlen máshogy finanszírozni, ráadásul idővel cégvásárlás, terjeszkedés is felmerülhet a növekvő vállaltoknál, amire megint cask a tőzsdei tőkeemelés a legalkalmasabb módszer.

Mindazonáltal a jó számok mellett (múltbeli adatok), sztori kell, vagyis a jövőbeni lehetőségek bemutatása, ez érdekli a befektetőket, a jövőt árazzák, így a tőzsdére lépésnek feltétele is van.

Generációváltás

A tőzsdére lépés vonzó lehet olyan cégtulajoknak is, akik már visszavonulnának, de nem viszi tovább a céget a család (generációváltás). Ezekért a cégekért nem állnak sorba a vevők, viszont ha átalakulnak, a céget mendezsmenttel látják el és bejönnek az Xtendre, akkor már tőzsdén keresztül is eladhatják a céget.

Fúziók

A tőzsdei jelenlét fúzióra, egymás felvásárlására, nagyobb cégek létrehozására ugyancsak alkalmas.

A teljes adás itt hallgatható meg.