Októberre újra olcsó lesz a benzin?

Elemzések2022. aug. 22.HP

Negyedével zuhantak a kőolajárak a néhány hónappal ezelőtti csúcsokról. A tendencia folytatódása esetén visszarendeződhetne a benzin literenkénti ára.

20-25 százalékot esett már a Brent típusú kőolaj világpiaci árfolyama a néhány hónappal ezelőtti csúcsokról. Az árfolyamesés döntően a globális recessziós félelmekre vezethető vissza, amely visszafogja a kőolaj iránti keresletet.

Emellett jelentősen túlvetté vált rövidtávon a kőolaj a geopolitikai kockázatok hirtelen megugrása miatt.

A gyengülő világgazdasági teljesítmény és a relatíve mérsékeltebb kőolajkereslet miatt a kőolajárak és a piaci üzemanyagárak egyaránt csökkenhetnek.

A benzinár durván 40 százalékát teszik ki a termelői árak. A többi a jövedéki adó, áfa, KKKSZ díj, kiskereskedelmi és nagykereskedelmi árrés. Emiatt még ha nem is egy az egyben, de jelentős hatást gyakorol a kőolaj világpiaci árfolyama a benzinárakra.

A másik tényező a dollár/forint árfolyam változása. A kurzus süllyedése szintén segítené az üzemanyagárak mérséklődését.

Üzemanyagárstop

Az üzemanyagárstop intézkedés jelenlegi tudásunk szerint október 1-ig tart. Addig kedvezményes 480 forintos árakon tankolhatnak magánszemélyek a benzinkutakon.

A piaci benzinárak literenként 668 forint körül mozognak. Ez már jelentős süllyedés a néhány héttel ezelőtti jóval 700 forint feletti szintekről.

Szerencsés esetben októberig tovább csökken a kőolaj világpiaci árfolyama, aminek fényében a jelentősen beszűkülhetne a 480 forintos támogatott árszint és a piaci benzinár közötti különbség. Ilyen esetben kevésbé fájna az üzemanyagárstop elengedése.