Orbán Viktor: visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat

Elemzések2020. ápr. 6.HP

Bértámogatással, új beruházásokkal, a kiemelt ágazatok újraindításával, illetve kamat- és garanciatámogatott vállalati hitelek biztosításával stabilizálja a gazdaságot a kormány. Fontos szerepet kap a család és nyugdíjasvédelmi program is. A kormány négy részletben visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. Az intézkedések a jegybanki lépésekkel együtt a magyar GDP ötödére, avagy nagyságrendileg 9000 milliárd forintra rúghatnak.

A koronavírus-járvány elleni gazdaságvédelmi akciótervet három ütemben hajtja végre a kormány. A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi új munkahelyet hozzunk létre – fejtette ki Orbán Viktor a mai bejelentésében.

Az akcióterv három szakasza a jegybanki lépésekkel együtt mindösszesen a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át. A válságkezelő és élénkítő intézkedések hatására 1 százalékról 2,7 százalékra emelkedhet az idei költségvetési hiány.

Orbán Viktor elmondta, hogy az első ütemen már túl vagyunk, melynek keretében a kormány döntött a TB járulékok csökkentéséről, a KATA adózók megsegítéséről, és a banki hiteltörlesztések felfüggesztéséről.

A vállalatok és a háztartások hiteltörlesztési moratóriuma havi 400 milliárd forint, év végéig összesen 3600 milliárd forint törlesztési teher halasztását jelenti az MNB számításai alapján. A halasztott törlesztésből a tőketörlesztés mintegy 3150 milliárd forintot, míg a kamatok és díjak közel 450 milliárd forintot tesznek ki.

Második szakasz

A mai napon elindul a gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza. 5 új programot vezet be a kormány és mindegyik pont számos új alprogramot tartalmaz. Az eddig ismert részletek az alábbiak:

  1. Munkahelymegőrzés. Rövidített munkavégzés esetén az állam átvállalja a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Orbán Viktor elmondása alapján ez a bértámogatás egy speciális magyar formája lesz.
  2. A munkahelyteremtés keretében a kormány beruházásokat fog támogatni mintegy 450 milliárd forint értékben.
  3. Kiemelet nemzetgazdasági ágazatok újraindítása. Ezen ágazatok közé tartozik a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, valamint a film és kreatív ipar.
  4. Vállalatok finanszírozása. Az állam kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosít a magyar vállalkozások számára több mint 2000 milliárd forint értékben.
  5. Család és nyugdíjasvédelemi program. Ennek keretében a kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. Ez négy részletben valósul meg. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat kapnak. Ez történik 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is – tette hozzá Orbán Viktor.

Durva becslések alapján nagyságrendileg bő 60 milliárd forintba kerülhet a 13. havi nyugdíjak jövő évre eső része. Az idei nehezebb év után jövőre, a várhatóan gyorsabb növekedés miatt lesz elegendő költségvetési mozgástér az intézkedésre. A lépés a nyugdíjasok megélhetésén túl a lakossági fogyasztás későbbi visszaerősödését is segíti.

Szerepkörök

Orbán Viktor elmondta, hogy az egész program irányítását és koordinálását Palkovics László felügyeli. A vállalatok újraindításáért Bártfai-Mager Andrea felel. A szükséges forrásokat és a költségvetési fegyelmet Varga Mihály biztosítja.