Jelentős növekedés a GRÁNIT Banknál

Elemzések2021. jún. 1.Harsányi Péter

A GRÁNIT Bank a leggyorsabban növekvő hazai pénzintézet. A mérlegfőösszege tavaly 44 százalékkal növekedett, amely kétszerese az iparági átlagnak. A gyors növekedést magas eredményesség kíséri. 2021 áprilisában egymilliárd forintot tett ki az adózás előtti eredmény, amely több mint hatszor akkora volt, mint az előző év hasonló időszakában. A tovább erősödő profitabilitás a hitelek és értékpapírok növekvő állományán elért kamatbevételnek, a hitelportfólió kiváló minőségének és a bevételeknél lényegesen kisebb ütemben növekvő működési költségeknek köszönhető. A GRÁNIT Bank elnyerte továbbá a kiemelkedő digitális hitelintézet védjegyet.

Az elmúlt 10 év során GRÁNIT Bank több mint 50 százalékkal növekedett. 2020-ban pedig az eddigi legsikeresebb évét zárta a pénzintézet - mondta el Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a bank online sajtótájékoztatóján.

Tavaly több mint 44 százalékkal növekedett a Gránit Bank mérlegfőösszege, amely kétszerese az iparági átlagának. A kedvező tendencia az idén tovább folytatódik.

Mérlegfőösszeg, milliárd forint

Forrás: Gránit Bank

A Bank továbbra is a szektorátlag feletti ütemben növekszik: az április végi mérlegfőösszege 7 százalékkal haladja meg a 2020 végi adatot és 72 százalékkal az előző év április végit.

A növekedés motorja az erős ütemben növekvő ügyfél betétállomány.

Adózás előtti eredmény

Az adózás előtti eredmény 2020-ban meghaladta a 2 milliárd forintot.

2021 áprilisában pedig egymilliárd forintot tett ki az adózás előtti eredmény, amely több mint hatszor akkora volt, mint az előző év hasonló időszakában – világított rá Hegedüs Éva.

Egyedi adózás előtti eredmény, milliárd forint

Forrás: Gránit Bank

A magas eredménytermelő képesség azért is említésre méltó, mert a hazai és nemzetközi példák alapján a bankszektorban meglehetősen ritka, hogy ilyen gyors növekedést ilyen magas profitabilitás kísérjen.

Hegedüs Éva elmondása alapján a tovább erősödő profitabilitás a hitelek és értékpapírok növekvő állományán elért kamatbevételnek, a hitelportfólió kiváló minőségének és a bevételeknél lényegesen kisebb ütemben növekvő működési költségnek köszönhető.

Külön kiemelendő, hogy a nem-teljesítő hitelállomány ráta csupán 0,03 százalékon áll.

Ügyfélszámlák

A GRÁNIT Bank lakossági és vállalati ügyfelek közel 80 ezer számláját kezeli. Az alapításától kezdve éves átlagban 76 százalékkal nőtt ezen állomány, ami a tavaly április végi adathoz viszonyítva 22 százalékos növekedést jelent.

Kezelt számlák alakulása

Forrás: Gránit Bank

Az ügyfélbetétállomány közel 400 milliárd forintot ért el a negyedik hónap végén, amely 57 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

A Bank lakossági és vállalati eszközállománya is jelentős mértékben, 23 százalékkal bővült tavaly április óta: a hitelekkel és kötvényekkel együttes érték meghaladja a 230 milliárd forintot.

Innováció

Az innovációs ütem sem hagyott alább, idén a hitelezési folyamatok digitalizálása van a fókuszban – hangsúlyozta Hegedüs Éva, példaként a babaváró kölcsön esetében 100 százalékosan elektronikus csatornára terelt hiteligénylést és a VideóBankban való szerződéskötést, valamint a piaci jelzáloghitel 5 perces online előbírálatát és a digitális ügyfélfiókban benyújtható hitelkérelmet emelte ki

Kiemelkedő digitális hitelintézet

 Megkapta a GRÁNIT Bank a tavaly novemberben elindult Digitális Jólét Pénzügyi Védjegy program „kiemelkedő digitális hitelintézet” védjegyét - mondta el Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft ügyvezetője.

A védjegyet a korszerű és kimagasló minőségű digitális szolgáltatásokat nyújtó hitelintézetek kaphatják meg.

Ilyen szolgáltatások közé sorolta az ügyvezető a GRÁNIT Banknál a VideóBankot, a szelfis számlanyitást, az Azonnali Fizetési Rendszer összes kényelmi szolgáltatásának biztosítását - kezdve a fizetési kérelemtől a QR-kódos fizetésen át, a másodlagos azonosítók rögzítéséig -, valamint a banki mobilalkalmazásba integrált személyes pénzügyi menedzsert.

Babaváró hitel – könnyen, egyszerűen

A GRÁNIT Banknál teljesen online elérhető a Babaváró hitel. Az ügyfelek pár kattintással megtudhatják, hogy jogosultak-e, illetve a kalkulátor segítségével kiszámíthatják a felvehető kölcsön nagyságát is.

Létrehozhatják a digitális ügyfélkapujukat, amelyen keresztül minden szükséges dokumentumot letölthetnek, majd benyújtják az igénylést. Az ügyfelek Videóbankon keresztül véglegesíthetik a kérelmet és végül megköthetik a szerződést.

Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön – teljesen online

Egy rövid kérdőív kitöltésével az érdeklődő megtudhatja, hogy a vállalkozása a támogatottak körébe tartozik-e. A feltételvizsgálat onilne, az adatszolgáltatás digitális. A hiteligényléshez szükséges dokumentumok kényelmesen feltölthetők.

GRÁNIT Hős számlacsomag

A GRÁNIT Hős számlacsomagot a Bank azért hozta létre, hogy saját eszközeivel, szolgáltatásának minőségével fejezhesse ki az egészségügyi dolgozók iránt érzett szolidaritását, támogatását és háláját az emberfeletti, áldozatos munkáért.

A számlacsomag kiemelkedik az egészségügyi jogviszony ideje alatt érvényes kedvezményeivel a piacon jelenleg elérhető számlacsomagok közül.

Az ingyenes dombornyomott bankkártya mellett nincs költsége a számlavezetésnek, ingyenes az összes elektronikus forint és euró számlatranzakció, valamint a forintban megadott csoportos beszedés és állandó átutalási megbízás. Emellett a bankszámlához kedvezményes kamatozású folyószámlahitel kapcsolódik.

A kedvezmények akár egy életen át tarthatnak, abban az esetben, ha az igénybe vevők az egészségügyi szektorban dolgoznak.