Országos liszthiány még nincs, de nem árt résen lenni 

Elemzések2022. jan. 25.Kovács Dániel

Liszthiányról számolt be egy vidéki pékség, emiatt nem tudják a teljes termékpalettájukat kínálni. Mivel a liszt érzékeny téma manapság, utánajártunk, várható-e országos készlethiány. Megkérdeztünk egy malmot, és a Gabonaszövetséget. Megnéztük azt is, hogyan mozog a búza a világpiacon, hogy kiderítsük, érdemes-e elkezdeni a készletezést?

Tisztelt Vásárlóink! A héten tapasztalhattátok a hiányos termékpalettát aminek oka a piacon kialakult készlethiány ( BL 55, durum liszt stb.) - írta ki Facebook-oldalára a dunavarsányi Régi és új idők pékárui. Ez az első fecske, máshol még nem találkoztunk liszthiányra utaló jelekkel, ezért megkérdeztük a pékség tulajdonosát, mi áll a háttérben.

- Leginkább a Bl-80-as liszt beszerzésével vannak nehézségek. Ez egy durumszemcsés kenyérliszt, sűrűbb lesz tőle a termék - mondja Majoros Péter tulajdonos hozzátéve, erre van most igény. Szerinte országos jelenség, hogy a sütemények kevésbé kelendőek, a kenyeret viszont kapkodják a vásárlók.

Főleg az ünnepek előtt volt rossz a helyzet, akkor előfordult, hogy nyolcszáz kiló lisztért mentem a malomba, de csak százat tudtam elhozni-mondja a vállalkozó, aki azt sem rejti véka alá, hogy más országokban is akadnak problémák.

Rendszeresen szállít alapanyagokat Ausztriából is, ám az ottani partnere is problémákra panaszkodik, és nem tudja a rendelést teljesíteni.

További információkért Majoros Péter beszállítójához, a szigetszentmiklósi Szabó Hengermalom Kft-hez irányított minket. A malomban nem riogattak liszthiánnyal, szerintük a Bl-88 egy nagyon felkapott lisztfajta, az ünnepek előtt, mivel ilyenkor a megszokottnál többen sütnek otthon, az eleve nagy kereslet is megugrott annyira, hogy nem tudtak lépést tartani vele. A mostani készlethiány elsősorban ennek köszönhető.

Azt ugyanakkor hozzátették, hogy egyre nehezebben jutnak hozzá minőségi alapanyagokhoz, ráadásul a búza ára a prémium kategóriában nagyot ugrott, szinte a duplájára nőtt. 

Jó volt a termés, de beüthet a baj

Az idei búzatermés kifejezetten bőséges volt - tudjuk meg a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségétől.

Szerintük a termés mennyisége miatt biztosan nem lesz liszthiány, és a hatósági árszabályozás sem kavar be ezen a szinten, ugyanis a pékségek jellemzően a malmoktól vásárolják a zsákos lisztet, amit nem érint az árstop.

Így, bár az még elképzelhető, hogy egyes boltokban készlethiány alakul ki a kilós kiszerelésű hatósági áras lisztből, a kiskereskedelmi forgalmon kívül más területeken ez nem játszik szerepet. 

A globális folyamatok ugyanakkor azt mutatják, hiába volt jó itthon a termés, a világpiaci helyzet ezt felülírta. Már tavaly ősszel szó volt arról, hogy jelentősen csökkent a búzakibocsájtás.

Az egyik legnagyobb exportőr, Oroszország jelezte, hogy a korábbi becsléseihez képest 5-6 millió tonnával kevesebbet fog exportálni 2021/22-ben, Kanada negyven százalékkal vágta vissza a búzakivitelt. A tőzsdén ennek hatására elszabadultak az árak, már tavaly karácsony előtt megközelítették a kilencvenhatezer forintos tonnánkéti árat.

Ehhez jött hozzá, hogy a gazdák, akiknek eddig komoly veszteségeket okoztak az elszálló energiaárak és a méregdrága műtrágya, elkezdtek kivárásra játszani, hátha megy még föntebb a gabona ára.

Igazuk is lett, a múlt héten már 110 ezer forint/tonna áron mozog a búza, és még nem látszik a folyamat vége. A drágulás pedig megy tovább, a malmok már tavaly negyven százalékos áremelést jelentettek be januárra, ami nem meglepő, mivel a liszt előállítási költségeiből a búza beszerzési ára 75-80 százalékot tesz ki.

Ha nincs áremelés, az a malomipar nem bírná ki, így viszont a liszt alapú végtermékek ára is emelkedni fog 10-15 százalékkal.

Ám a leginkább aggasztó az, amiről Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója beszélt az InfoRádióban, szerinte ugyanis akkora a globális kereslet, hogy a magyar piacon ma már alig lehet búzát vásárolni.

Mint mondta, a korábbi években könnyebb volt a szabad piacról terményeket vásárolni, most nehéz. Aki nem készletezett be, nem kötötte le a magáét, az most már nagyon nehezen jut hozzá.

A liszt ára egyébként 2011-ben volt a csúcson, akkor akkor 172 forintot kellett fizetni egy kilogramm finomlisztért. Utána csökkentek az ára, 2015 óta azonban folyamatosan emelkedik, igaz a rekordot még az elmúlt időszak nehézségeinek hatására sem érte el újra.