Pusztít a sertéspestis – emelkedik az infláció

Elemzések2019. dec. 10.Harsányi Péter

A Kínában pusztító sertésinfluenza és a magasabb olajárak hatására 3,4 százalékra gyorsult az infláció novemberben. Az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció azonban 3,6 százalékra esett vissza, miután a gyengébb külső kereslet fékezi az árnövekedést. A német ipari termelés a 10 évvel ezelőtti globális válság idején látott dinamikával, 5,3 százalékkal zsugorodott októberben, ami a hazai iparcikkek inflációját is visszafogja.

3,4 százalékra gyorsult az infláció novemberben, amit többek között a magasabb olajárak, a bázishatások, valamint az emelkedő sertéshúsárak okoztak. A sertéshús ára éves alapon 14,8 százalékkal drágult a Kínában pusztító sertésinfluenza következtében. A maginfláció nem változott novemberben, 4 százalékon stagnált éves alapon.

Az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció ugyanakkor novemberben 3,6 százalékra lassult a jegybank várakozásaival összhangban.

Forrás: MNB.hu

Bajban Németország

A német ipari termelés a 10 évvel ezelőtti globális válság idején látott dinamikával, 5,3 százalékkal zsugorodott októberben. Sajnos a kilátások sem túl rózsásak. Ugyan a harmadik negyedévben elkerülte Németország a technikai recessziót, de nagy valószínűséggel egy elhúzódó lassú növekedés elé néz Európa legnagyobb gazdasága.

A német feldolgozóipar küszködése várhatóan folytatódni fog, amit az előremutató feldolgozóipari beszerzési menedzserindex alacsony értékei is jól jeleznek. Az index novemberben 44,1 ponton állt. Növekedésről az 50-es szint felett beszélhetünk.

Hazai iparcikkek

Az alacsonyabb külső infláció az importon keresztül fokozatosan fékezi a hazai árnövekedés ütemét. A hazai iparcikkek inflációja például hónapról hónapra mérséklődik.

Forrás: MNB

A tendencia igazolja az MNB várakozásait, melyek szerint a gyengébb nemzetközi gazdasági teljesítmény mérsékli majd a hazai árszínvonal növekedésének ütemét.

Szolgáltatások

A hazai inflációt jelenleg kettősség övezi. A gyengébb külső környezet fékezi, míg az erős belső kereslet emeli az inflációs mutatókat.

A dinamikus gazdasági növekedésnek, a munkaerőhiánynak, és kétszámjegyű béremelkedésnek köszönhetően tovább emelkedtek a munkaerő-intenzív szolgáltatási szektorban az árak.

Forrás: MNB

Előrejelzések

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzései alapján az inflációs mutatók a 3 százalékos jegybanki cél közelében maradhatnak az elkövetkezendő években. A kiegyensúlyozott inflációs pálya tükrében a monetáris kondíciók megfelelőek, így az MNB várhatóan a jövő évben sem változtat érdemben a pénzpolitikán. Maradhat tehát az alacsony hozam- és kamatkörnyezet, vagyis továbbra is alacsony hitelkamatlábak mellett vehetünk fel lakáshitelt.

Az alábbi táblázat az MNB inflációs várakozásait összegzi.

Forrás: MNB (szeptemberi inflációs jelentés)

Piaci várakozások

A stabil inflációs képet a lakossági inflációs várakozások is megerősítik, melyek stabilan a 3 százalékos szint környezetében alakulnak.

Forrás: MNB

Mi mennyivel drágult?

Az élelmiszerek ára 5,5 százalékkal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 14,8, a párizsi, kolbászé 11,9, a cukoré 10,6, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) pedig 8,7 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,3, ezen belül a dohányáruké 12,1 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,4 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,0 százalékkal nőtt. A háztartási energia 0,7, ezen belül a tűzifa 6,4 százalékkal drágult.