Putyin kezd kifogyni az időből

Elemzések2024. jún. 9.Fellegi Tamás

Hónapokkal ezelőtt támadásba lendült az orosz hadsereg Ukrajnában több fronton is, kihasználva az ottani lőszer-, és fegyverhiányt, amit az amerikai támogatás késlekedése okozott. Nem tudták kihasználni az időt, az áttörés elmaradt.

Oroszország még februárban elfoglalta Avdiivka városát Donyeckben nagy áldozatok árán, de az érdemi továbbjutást nem sikerült elérni, noha továbbra is nagy erőkkel támadnak. Közben egy új frontot is nyitottak közvetlenül Harkov városa mellett, átlépve az orosz határt. A cél egy ütközőzóna és Harkov elfoglalása egyaránt lehetett, és először jelentősnek is tűntek az orosz eredmények, de aztán ez az offenzíva is elakadt.

Ukrán fellélegzés

Az oroszok logikusan azt akarták kihasználni, hogy Ukrajna nem jut fegyver-, és különösen lőszerutánpótláshoz, de végül sikerült az ukránoknak kitartani, amíg az amerikai törvényhozás végre megszavazta a nagyösszegű támogatást, és özönleni kezdett a fegyverellátmány. Még nem érkezett meg minden, de az ukrán védelem hatékonyabb lett, és a Bloomberg szerint óriási veszteségeket okoznak az orosz hadseregnek. 

Ez nagy kihívás Putyinnak, hisz az amerikai támogatás elhúzódását próbálta meg kihasználni arra, hogy áttörést érjen el a háborúban, de ha közben erői kimerülnek, ez lehetőséget ad az ukránoknak, hogy immár ismét jól felfegyverkezve ellentámadást indítsanak, legalábbis a friss orosz betörések helyszínén.

Újra patthelyzet

Orosz részről így ismét elakad a háború, miközben a nyugati szövetségesek immár engedélyezik Ukrajnának, hogy az általuk szállított fegyverekkel Oroszország nemzetközileg elismert területét is támadják, legalábbis a határhoz közeli részeken. Ezzel a határon átnyúló orosz támadások hatékonyságát le tudják csökkenteni, visszaáll a nagyjából fél évvel ezelőtti patthelyzet, miközben mindkét oldal emberhiánnyal küzd.

Mozgósítás a támadónál és a honvédőnél

Ukrajna új mozgósítási törvényt léptetett életben, de miután ő a megtámadott, honvédő ország, ez többé-kevésbé természetes. Putyin orosz elnök ugyanakkor láthatóan el szeretné kerülni a mozgósítást, amely 2022-ben nagy ellenkezéshez, és egymillió ember külföldre meneküléséhez vezetett. Ezért most egyre nagyobb pénzért, egyre több kedvezményért próbálnak toborozni évente 250 ezer embert, ami a veszteségek fedezéséhez elegendő, legalábbis az eddigi számok alapján.

Egymás kimerítése

Egy moszkvai katonai elemző szerint érdemi áttöréshez sokkal több ember, nagyobb harcoló erő kellene, miután az orosz hadsereg a támadások idején nem vigyáz az élőerőre, így nagy veszteségeket szenvednek, miközben Ukrajna hatékonyan tud védekezni megfelelő fegyverellásátás mellett, anélkül, hogy nagy emberveszteséget szenvedne.

A háború így megint elakad, esetleg ukrán ellentámadás következik, és marad a kifárasztásra épülő stratégia mindkét oldalon, esetleg orosz részről Trump esetleges elnökválasztási győzelmének kivárása, bár most már Trumpnak is tudomására hozta pártja, hogy nem adhatja fel Ukrajna támogatását. A háború így folytatódik, a felek egymás kimerülésére játszhatnak, akár hosszú ideig is.