Gázai konfliktus: így készültek fel a túszok kiszabadítására több száz ember bevonásával

Hírek2024. jún. 9.Növekedés.hu

Az izraeli hadsereg szerint a négy túsz kiszabadítására indított művelet hetekig tartó előkészületeket igényelt, és több száz ember bevonásával zajlott.

Az izraeli hadsereg, a belföldi hírszerzés és a rendőrség különleges egysége szombaton két, egymástól 200 méterre lévő épületet rohant le a nuszeirati menekülttáborban, ahol a hírszerzési jelentések szerint fogva tartották a túszokat – írja a CNN.

Négy túszt - a 25 éves Noa Argamanit, a 40 éves Slomi Zivet, a 21 éves Almog Meir Zsant és a 27 éves Andrej Kozlovot - nyolc hónappal azután szabadítottak ki, hogy október 7-én elrabolták őket egy zenei fesztiválról.

Izrael a művelet végrehajtása során Gáza központi részét bombázta, több mint 200 palesztint megölve és sokakat megsebesítve – közölték a gázai kórház tisztviselői. A CNN cikkében felhívja rá a figyelmet, hogy nem tudja ellenőrizni a gázai palesztin tisztviselők által közölt számokat.

Az izraeli erők hetek óta készülnek erre a mentőakcióra. Intenzív kiképzésen vettek részt

– mondta el Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hadnagya egy sajtótájékoztatón.

A műveletre hetekig készültek, az izraeli erők például felépítették azoknak a lakásoknak a modelljeit, ahol fogva tartották a túszokat, hogy azokban gyakorolhassanak

– tette hozzá Hagari.

Korábbi kísérleteket egy ilyen rajtaütésre „több mint három-négy alkalommal” fújtak le kedvezőtlen körülmények miatt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kiszabadított túszok elfogadható egészségi állapotban vannak ahhoz képest, hogy nyolc hónapig raboskodtak, ennek ellenére hosszú rehabilitáción kell átesniük. A kiszabadított túszokat a gázai tengerparton rájuk várakozó helikopterekhez vitték, ahonnan aztán Izraelbe, a Tel-Aviv melletti Siba kórházba szállították kivizsgálásra és megfigyelésre. Ott már találkozhattak családtagjaikkal.

A Gázai övezetben még százhúsz túszt tartanak fogva az október 7-én elhurcolt 251 emberből.

Százöt túsz november végén egy fegyverszüneti és fogolycsere egyezményben hazatérhetett. Izraeli becslések szerint a túszok közül legkevesebb negyvenen már nincsenek életben.