Fél éve nem volt ilyen gyenge a forint

Elemzések2019. máj. 2.Fellegi Tamás

Kedden délután gyengülésnek indult a hazai fizetőeszköz, ma már majdnem 325-öt kell belőle adni egy euróért. Mi történhetett?

A forint legújabb gyengülő trendje április 18-a óta tart, akkor 319 volt az eurónkénti árfolyam. Tegnapelőtt 323,30 körül nyitotta a napot, majd rövid felpattanás után heves gyengülés kezdődött. Ez minden bizonnyal az MNB kamatdöntő döntéséhez kapcsolódik, miszerint nem változtattak a monetáris kondíciókon.

Euró/forint, 10 nap. Heves gyengülés

A jegybank ugyan a sok év után először meglépett első, kismértékű monetáris szigorítás után ugyan jelezte, hogy alaposan megvizsgálja a körülményeket, mielőtt újra változtat, így nem is volt várható most szigorítás, de a pici szereplők egy része feltehetően mégis erre számíthatott, a jegybanki cél fölötti inflációs adatok fényében.

A tegnapi ünnepnapon sem szünetelt a kereskedés a világban, miután sem Londonban, sem Amerikában nem ünneplik május 1-jét, a kinti piacokon pedig további gyengülés következett be, és ma itthon sem jobb a helyzet: az árfolyam 324,60 körül jár.

Ilyen gyenge értékre tavaly november vége, azaz közel fél éve nem volt példa. A piacra erősen kedvezőtlen hatást gyakorol, hogy az államadósságon belül még meglévő devizahitel forintosítása fontos prioritás, ami állami oldalról heves devizakeresletet jelent rövid távon.

Euró/forint, egy év.