Számos európai országban már elkezdődtek az enyhítések - Nézzük hol

Elemzések2020. dec. 2.Sz.A.

Karácsony előtt Európa több országában enyhítenek a járvány megfékezése érdekében hozott szigorú szabályokon. Összeállításunkban végigtekintjük, mely országokban és milyen lazításokra lehet számítani.

Ausztria

Nyugati szomszédunknál egyelőre még nem került sor enyhítésekre, arra legkorábban december 7. után számíthatnak az emberek. A tervek szerint először óvatos lépésekkel az iskolák és az üzletek nyithatnak majd, de a kormány szigorúan figyelemmel kíséri a járványügyi adatokat, és azokhoz igazítja az esetleges további lazítást. Ezt a célt szolgálják a tervbe vett tömeges tesztelések is.

A sípályák megnyitásáról később döntenek, a síelést követő esti összejövetelekre ebben az idényben azonban biztosan nem kerülhet sor.

Lengyelország

Az országban november 28-án kinyithattak a bevásárlóközpontok, az éttermek, a bárok és kulturális intézmények zárva maradnak. Az összes iskolára vonatkozóan elrendelt távoktatás továbbra is érvényben marad, az iskola szünetre pedig egységesen január 7-14. között kerül sor.

Csehország

Miután az országban ötödére csökkent a napi új fertőzöttek száma, ott is elkezdődtek az enyhítések.

November 25-től az összes iskolás visszatérhetett a tanintézménybe,a középiskolában visszatér a gyakorlati oktatás, a felsőoktatásban pedig 20 fős csoportokban szintén megindulhat az oktatás. A lakodalmakon, istentiszteleteken 15 helyett 20 fő vehet részt, hosszabb az üzletek nyitva tartási ideje, a kijárási tilalom pedig este 9 helyett 11-kor lép életbe, a közterületeken pedig kettő helyett hat fő találkozhat. 

Szlovákia

Északi szomszédunknál – miután jelentősen csökkent e a fertőzöttek száma – kinyithatnak a mozik és a templomok, de legfeljebb befogadóképességük feléig fogadhatnak vendégeket. Hat fő erejéig az edzőtermek és uszodák is kinyithatnak.

Ugyanakkor megszűnt a részleges kijárási tilalom, és visszaállították a határellenőrzést, így a beutazáshoz negatív teszt elvégzése szükséges.

Franciaország

A múlt hét végén a kedvező járványügyi adatok lehetővé tették, hogy üzletek újranyitásával megkezdődjenek az enyhítések, és az istentiszteletek is megtarthatók, az általános karantén megszüntetését ugyanakkor csak december 15-én tervezi a kormány.

Vagyis ekkortól szűnik  meg az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom, de azonnal életbe lép az este 9 órától reggel 7 óráig tartó éjszakai kijárási tilalom, azonban december 24. és 31. között az év végi ünnepekre való tekintettel ekkor sem lesz tilos elhagyni a lakóhelyet. A színházak, mozik és a múzeumok szintén ekkor nyithatnak újra, a vendéglátóhelyek és a sporttermek megnyitásának dátumáról viszont csak januárban születhet döntés.

Nagy-Britannia

A szigetországban mostanáig csak meghatározott indokokkal hagyhatták el otthonaikat az emberek, mindenki csak egy, vele nem azonos háztartásban lakó emberrel találkozhatott szabadtéren is, a nem egy fedél alatt élők pedig nem látogathatták egymást lakásaikban, még a családtagok sem. A nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a fodrászatok, a szépségszalonok, a pubok, a bárok és az éttermek pedig zárva tartottak.

Ezek a korlátozások érnek véget december 2-án, az eredetileg tervezett időpontban, ugyanakkor az ismét életbe lépő, korábban már alkalmazott, háromfokozatú készenléti rendszer egyes elemeire nem vonatkozik az enyhítés.

Így például második szintbe tartozó országrészekben a vendéglátóhelyek csak kiadós mennyiségű étellel együtt szolgálhatnak fel szeszes italt. A legmagasabb, harmadik szintű területeken, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyek zárva maradnak, csakúgy, mint az összes vendéglátóhely, a házhoz szállításra viszont továbbra is lehetőség nyílik. Az egyes és kettes szintbe sorolt területeken négyezer, illetve kettőezer főig, illetve a nézőtér feléig engedélyezett a nézők részvétele a sportrendezvényeken.

Hollandia

A mélyföldek országában november 18-án kezdődött az enyhítés, amikor kinyithattak a mozik, a színházak és könyvtárak csakúgy, mint az állatkertek és vidámparkok. A családok a korábbi egy helyett akár három embert is fogadhatnak, a karantén idejét pedig tíz napról ötre csökkentették. A zárt terekben már akár 30 ember is tartózkodhat, ugyanakkor december elsejétől itt általánosan kötelező lesz a maszkviselés.

Belgium

Lassult a járvány terjedése, ezért a belga kormány úgy döntött, enyhítenek a korlátozásokon. Ennek első lépéseként december 1-jétől újra kinyithatnak azok a kereskedelmi egységek is, amelyek nem alapvető árucikkeket árusítanak, de a csoportos vásárlás nem engedélyezett, a boltokban tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhat, a vásárlók fél óránál többet nem tölthetnek az üzletben, az eladóknak pedig szigorúan ellenőrizni kell a higiéniai és távolságtartási szabályok betartását. Ezen túlmenően

azt is engedélyezték, hogy karácsony este a háztartások egy, az egyedül élő emberek pedig két vendéget fogadjanak. Ugyanakkor bejelentették, hogy további enyhítésekre akkor lehet számítani, ha a napi fertőzések száma 800, a haláleseteké pedig 75 alá csökken. 

Olaszország

Múlt vasárnap hatalmas tömeg lepte el az észak-olasz városokat, ahol hosszabb idő után ismét megnyitottak az üzletek. Attól azonban, hogy a régiót a vörösből a narancs zónába sorolták, a vendéglátóhelyek még nem nyithattak meg. További enyhítésekre legkorábban december 4-én kerülhet sor.

A mostanáig kiszivárgott információk szerint karácsonyig fokozatosan enyhítik majd a területi korlátozásokat.

Az azonban elképzelhető, hogy az ünnepek alatt korlátozzák a tartományok közötti mozgást, és a nagy családi összejöveteleket. Dél-Tirolban december közepétől várhatóan megnyitják a sípályákat, de a máshonnan érkező látogatók csak vírusteszttel léphetnek be.