Számos gumilövedékes fegyver már hiánycikk, a magyarok is készülnek az önvédelemre

Elemzések2022. aug. 5.Kovács Dániel

Amerikában jól ismert jelenség, hogy ha válság fenyeget, az emberek elkezdik felvásárolni a fegyvereket. Nálunk erre a szigorú szabályok miatt nincs lehetőség, viszont a nem halálos önvédelmi fegyverek gyorsan fogynak, mióta a szomszédunkban kitört a háború. Körbenéztünk, mihez lehet legálisan hozzájutni és mennyiért, azt is megtudtuk, melyik az a halálos fegyver, amit papírok nélkül is megvehetünk.

Az Egyesült Államokban közismert trend, hogy ha a lakosság válságtól tart, megugrik a fegyverek forgalma. Európában, és ezen belül hazánkban is jóval szigorúbbak a lőfegyverhez jutás szabályai, azt azonban már a koronavírus-pánik kitörése megmutatta, hogy ha zuhan a lakosság biztonságérzete, akkor felpörög a bevásárlás az elérhető önvédelmi eszközökből, és elindult a spájzolás az engedély nélkül tartható fegyverből.

Magyarországon még a térség országaihoz képest is szigorúnak számít a fegyvertartás szabályozása,

aki önvédelemi célból szeretne éles lőfegyvert tartani, annak hosszú és drága procedúrára kell felkészülnie. 

Szabadon tartható, emberélet kioltására alkalmatlan gáz-riasztó pisztolyból ugyanakkor háromszázezer darabot is megvásároltak már, igaz ez csak óvatos becslés, hiszen ezek csak abban az esetben kerülnek be a rendőrségi statisztikákba, ha a tulajdonosuk nem csak otthon szeretné magánál tartani, és ezért viselési engedélyért folyamodik. 

De mit ajánl önvédelmi célokra egy fegyverbolt annak a vásárlónak, aki semmilyen engedéllyel és képzettséggel nem rendelkezik?

Egy egyszerű és még csak nem is drága gáz, vagy paprikaspray még a legavatatlanabb kezekben is hatékony és hatásos eszköz lesz, hiszen használata és működése szinte semmiben sem különbözik egy átlagos dezodor, vagy légfrissítőétől.

A leglényegesebb különbség, hogy ezek az eszközök maró, a szem és orrnyálkahártyát irritáló elegyet, (CS, vagy OC) juttatnak a támadó légterébe, mely irritálja a szem, orrnyálkahártyát, ennek köszönhetően 30-40 percre is teljesen cselekvőképtelenné téve azt - mondja a Növekedés.hu-nak Kerpics Gergely, a Gun Brokers Hungary Kft. airsoft üzletág-vezetője hozzátéve, egy paprikaspray maró hatása annyira intenzív, hogy a támadó hosszú ideig képtelen lesz kinyitni a szemét.

Gáz-riasztó pisztolyok közt is számos olyan típus létezik, melyet egy egyszerű kezdő is könnyen megtanulhat, üzleteikben alapvetően minden ilyen fegyver működését, igény esetén részleges szétszerelését és karbantartását is megmutatják a vevőnek. Combat Zone fegyverszaküzleteket üzemeltető cégtől azt is megtudjuk, hogy gumilövedékes pisztolyt gumival töltve közterületen viselni nem javasolt, 

- Jelenleg a legnépszerűbbek egyértelműen a török gyártók, mint a Kuzey, Retay és Zoraki. Rendkívül jó minőséget értek el az évek során, áruk pedig továbbra is bőven a megfizethető (35-45.000,-) kategórián belül maradt,

még a jelenlegi pénzügyi helyzetben is - avat be Kerpics Gergely

Bemegyek a boltba, és megveszem

Gázspray-t, (CS tartalmú) bárki viselhet és használh at jogos önvédelemre akár közterületen is, amíg annak mennyisége nem haladja meg a 20 ml-t. A paprikasprayk ugyanakkor tiltottak. 

- Ez a jogszabály a valóságban, (meg nem nevezett rendőrségi forrás szerint) más, ugyanis ha jogos az önvédekezés, az intézkedő szerv nem fog problémázni, hogy a sértett paprikát, vagy CS gázt használt, továbbá a 20 millilitert sem veszik annyira véresen komolyan - húzza alá Kerpics Gergely de gyorsan leszögezi, természetesen senkinek nem ajánlja, hogy megszegje a jogszabályokat, vagy tömegoszlató kannával védekezzen. 

Gáz-riasztó pisztolyhoz,  gumilövedékes fegyverekhez Magyarországon nem kell engedély, minden 18. életévét betöltött személy vásárolhat, és tarthat otthon ilyen eszközöket.

Gáz-riasztó pisztolyokra az illetékes rendőrkapitányságon 2000-5000 forint illeték ellenében viselési engedélyt kérhet, amit meg is adnak, ha nincs a személy ellen büntetőeljárás.

A Combat Zone fegyverszaküzleteket üzemeltető cégtől azt is megtudjuk, hogy gumilövedékes pisztolyt gumival töltve közterületen viselni nem javasolt,

ha megkérjük rá a viselési engedélyt, paprika, CS gáz, vagy riasztópatronnal viselhetjük, magánterületen gumival töltve használhatjuk őket.Gáz-riasztó pisztolyhoz,  gumilövedékes fegyverekhez Magyarországon nem kell engedély, minden 18. életévét betöltött személy vásárolhat, és tarthat otthon ilyen eszközöket.

Halálos lehet, mégis bárki megveheti

A hazai jogrendszer érdekessége, hogy míg az alapvetően természetes alapanyagokból készülő paprikaspray használatát tiltja, addig egy nyílpuskát bárki nyugodtan megvehet a boltban, márpedig ebben a kategóriában viszonylag szerény áron elég komoly fegyverek érhetők el, amelyekkel minden további nélkül leadható halálos lövés

- A magyar jog nem tér ki a számszeríjak, vagy íjakra, ezeket bárki engedély nélkül vásárolhatja, használhatja magánterületen józan belátása szerint.

Ezek a legveszélyesebb eszközök, melyeket engedély nélkül birtokolhat természetes személy, az airsoft fegyverek MKH kötelezettsége helyett fordíthatna erre komolyabb figyelmet a magyar jog,

hiszen egy átlagos airsoft fegyverrel maradandó károsodást (a szemet kivéve) közel lehetetlen okozni, mivel ezek alig érik el a 2,5-3 joule energiát. Más terület a feltuningolt mesterlövész fegyverek esete, ugyanakkor 7,5 joule fölé ezek sem tudnak menni - mutat rá Kerpics Gergely.

Már a háború hatásait is érzik a piacon

- Úgy gondoljuk, hogy ez a jelenség minden országban létezik, az adott körülmények és jogszabályokhoz mérten - kapjuk meg a választ Kerpics Gergelytől arra a kérdésre, hogy Magyarországon mennyire érezhető az eladásokon az elmúlt évek számos vá lsága. Kiderült az is, hogy

a Combat Zone üzletekben rendkívül nagy érdeklődés lett például a Covid vírus hullámai alatt gumilövedékes és gáz-riasztó fegyverek iránt,

továbbá az elmúlt fél év történései miatt ez az érdeklődés csak tovább fokozódik. Számos gumilövedékes fegyvertípus hiánycikk a magyar piacon már jó ideje. 

- Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lennének továbbra is üzleteinkben gumilövedékes fegyverek, melyek a korábbi népszerű modellek (Zoraki R1) után, most reneszánszukat élik - húzza alá Kerpics Gergely, akitől azt is megtudjuk, hogy az utóbbi hetekben egyre több hölgy vásárlójuk is van, akik túlnyomórészt gáz és paprikasprayket visznek önvédelmi célból.