Moszkva megfordítaná a háború menetét - Készül az újabb orosz offenzíva

Hírek2022. aug. 5.D.J.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint keleten az erőik a poklot kell megéljék.

Ez történt az orosz-ukrán háború 162-dik napján:

- A kelet-ukrajnai Donyeck megyében az oroszok Toreck városát bombázták és eltaláltak egy tömegközlekedési megállót. A támadásban nyolc ember meghalt, négy pedig megsebesült - mondta el a terület kormányzója.

- Miután az orosz erők nyomását már nem bírták tovább tartani Ukrajna a Donbász térségben átengedett kisebb területeket az inváziós csapatoknak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint keleten az erőik a poklot kell megéljék.

Olekszij Hromov ukrán tábornok elmondta, hogy visszafoglaltak két falut Szlovjanszk város közelében, de egy kulcsfontosságú szénbányát kénytelenek voltak átengedni az ellenségnek.

- Kijev délen napok óta készül a Herszon régió visszavételére. Hogy az ukrán lendületet megtörjék Oroszország hamarosan offenzívát indíthat a térségben. A régióban most a csapataik megerősítésére koncentrálnak.

- A háború miatt egyes európai országokban az 1000 forintot közelíti a benzin literenkénti ára. Minderről elemzésünkben bővebben is írtunk.

- Orbán Viktor csütörtökön az Egyesült Államokban, Dallasban az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján kijelentette: amerikai-orosz tárgyalások nélkül sosem lesz béke Ukrajnában.

- Az orosz blokád miatt a háború eleje óta több millió tonna gabona rekedt az ukrán kikötőkben. Egy nemzetközi megállapodásnak hála azonban a napokban újra megindult a kivitel. Csütörtökön három hajónyi szállítmány indult meg Törökországba, Írországba és az Egyesült Királyságba.

- Szeptemberig mintegy 8 milliárd dollár értékben újabb pénzügyi segítséget kap Ukrajna az Európai Uniótól – mondták el német kormányzati források a Reutersnek.

- Az Egyesült Királyságban újra fogják indítani az ukrán katonai újoncok kiképzését. Kanada 225 fegyveres erővel támogatja a brit programot.

- Mivel Ukrajnát fel akarják készíteni az elhúzódó háborúra, a NATO-tagok igyekeznek az eddigieknél is több fegyvert és felszerelést szállítani a térségbe, ehhez pedig szorosan együtt kell működniük a védelmi vállalatokkal  – mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

- A napokban egy szeparatista börtönlaktanyában 53 ukrán hadifogoly vesztette életét egy robbanás miatt. Egy amerikai tisztviselő szerint Moszkva hamis bizonyítékokat készül elhelyezni a tragédia színhelyén, hogy úgy tűnjön mintha Ukrajna okozta volna a vérengzést.

- Az Amnesty International szerint az ukrán hadsereg van, hogy lakott területeket használ katonai bázisként, ezzel pedig a civilek életét veszélyeztetik. Az emberjogi szervezet állításait Ukrajna kikérte magának. Kijev szerint az Amnesty International  hamis képet fest le a valóságról.