Tartott az MNB, hamarosan új bejelentések jönnek?

Elemzések2020. márc. 24.Harsányi Péter

A Magyar Nemzeti Bank nem módosított a kamatkondíciókon a mai kamatdöntő ülésén. Az elmúlt napokban számos támogató intézkedésről is döntött már a Monetáris Tanács, de akár további lazító lépéseket is bevezethet a jegybank, melyek a koronavírus által okozott gazdasági és pénzügyi károk enyhítését szolgálhatják.

Miről döntött ma az MNB?

A Magyar Nemzeti Bank 0,90 százalékon hagyta az irányadó rátát. Nem változtatott a jegybank emellett a kamatfolyosón sem, az egynapos betéti kamatláb -0,05 százalékon, az egynapos hitelkamatláb 0,90 százalékon maradt.

További bejelentések a délutáni órákban várhatók. A jegybanki közlemény 15:00-kor kerül nyilvánosságra, illetve Nagy Márton, az MNB alelnöke 15:30-kor tart online tájékoztatót.

Van még mozgástér

A Magyar Nemzeti Bank GDP arányos mérlegfőösszege csupán 27 százalék, míg az Európai Központi Bank esetében ugyanez az érték a 40 százalékot közelíti. Az alacsonyabb jegybanki mérlegfőösszeg alapvetően növeli az MNB mozgásterét, valamint csökkenti a jegybank kamatlábkockázatát.

Ennek tükrében a Magyar Nemzeti Banknak van még lehetősége további nem-konvencionális támogató intézkedések bevezetésére.

Videók ajánlása vagy bármi