Tartott az MNB – hamarosan újabb fejlemények jönnek!

Elemzések2020. nov. 17.Harsányi Péter

A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az MNB a kamatkondíciókon. A visszafogottabb külső és belső kereslet, illetve a mérséklődő inflációs mutatók miatt ugyanakkor megnőtt az esélye, hogy újabb célzott intézkedéseket jelentsen be a jegybank az elkövetkezendő időszakban. A közlemény a mai kamatdöntő ülésről 15:00-kor jelenik meg.

A kamatdöntés

A Magyar Nemzeti Bank a piaci konszenzusnak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon. Az alapkamat 0,60 százalékon, az egynapos betéti kamatláb -0,05 százalékon, az egynapos hitelkamatláb pedig 1,85 százalékon maradt.

Infláció

A fogyasztói árindex emelkedő trendje megtört. Az infláció, a maginfláció és az adószűrt maginfláció egyaránt mérséklődni kezdett az elmúlt két hónap során.

Forrás: MNB

A súlyosbodó járványhelyzet és az új korlátozó intézkedések miatt a gazdasági teljesítmény gyengülése várható a negyedik negyedévben. A visszafogottabb belső és külső kereslet, illetve a magasabb bázis hatására a következő hónapokban tovább csökkenhetnek az inflációs mutatók.

Ennek következtében jó eséllyel mind a hazai mind a nemzetközi monetáris politika lazulhat az elkövetkezendő időszakban. Az MNB azonban minden bizonnyal megvárja a decemberi kamatdöntő ülést, amikor elérhetővé válnak a friss inflációs és gazdasági előrejelzések.

A Magyar Nemzeti Bank korábban már jelezte, hogy szeretne egészséges távolságot tartani a nulla százalékos szinttől az alapkamat és a rövid kamatlábak tekintetében. Ezzel összhangban a jegybank az egyhetes betéti kamatlábakat szükség estén ugyan csökkentheti a jelenlegi 0,75 százalékos szintről, de nagy kamatvágási tér már nem áll rendelkezésre.

Az MNB a járványhelyzet súlyosságától függően a közeljövőben inkább újabb célzott támogató intézkedéseket jelenthet be vagy a meglévő programok méretét növelheti.