Tartott az MNB – maradhat az alacsony kamatkörnyezet

Elemzések2020. máj. 26.Harsányi Péter

A várakozásoknak megfelelően szinten tartotta az MNB a kamatkondíciókat. A korábban bejelentett intézkedések hatásosnak bizonyulnak, így egyelőre kivárhat a jegybank. Inflációs oldalról sincs nyomás, azaz a Monetáris Tanács hosszú ideig fenntarthatja a támogató monetáris kondíciókat és az alacsony kamatkörnyezetet. Hamarosan érkezik a kamatdöntő ülés közleménye az indoklással.

A Magyar Nemzeti Bank 0,90 százalékon hagyta az irányadó rátát a mai kamatdöntő ülésén. A jegybank nem változtatott a kamatfolyosón sem. Az egynapos betéti kamatlábat -0,05 százalékon, az egynapos hitelkamatlábat 1,85 százalékon tartotta a Monetáris Tanács. Az egyhetes fedezett hitel kamata is 1,85 százalékon maradt.

A lépés megfelel a piaci várakozásoknak. Az MNB által korábban bejelentett széleskörű intézkedések hatásosnak bizonyulnak, így egyelőre kivárhat a Magyar Nemzeti Bank.

Az egyhetes betéti eszköz bevezetésével az MNB sikeresen stabilizálta a forintárfolyamot. Az eszközvásárlási program segítségével a jegybank elérte a hosszú hozamok süllyedését. A 10 éves kötvényhozamok már 2 százalék alatt járnak. A fedezett hiteleszköznek köszönhetően pedig szintén süllyedni tudtak a 3 és 5 éves kötvényhozamok.

A jelzáloglevélvásárlási program hozzájárul a jelzáloglevél-piac likviditásának javításához, a piaci hozamok csökkenéséhez, amely kedvező kondíciókat teremt az elsődleges piaci kibocsátásoknak.

Az 1500 milliárd forint keretösszegű NHP Hajrá által biztosított forgóeszközhitelek és beruházási hitelek egyaránt javítják a kkv szereplők likviditási helyzetét, illetve bővítik a beruházási lehetőségeiket.

Nincs inflációs nyomás

Az alacsonyabb gazdasági aktivitás és a koronavírus-járvány hatásai miatt visszafogottabb inflációs számokat láthatunk az idei évben. Az MNB aktuális előrejelzései szerint az infláció idén 2,6 – 2,8 százalék között alakulhat, miközben az adószűrt maginfláció is csupán enyhén haladhatja meg a 3 százalékot.

Az infláció nem korlátozza tehát az idei évben a Magyar Nemzeti Bankot a támogató monetáris kondíciók fenntartásában.