Teljesen átalakult a fintech szerepe az utóbbi három évben

Elemzések2019. jún. 4.Növekedés.hu

Több mint 200 hazai és külföldi résztvevővel zajlott le az MKB Fintechlab Demo Day. Az innovációs labor és nemzetközi startup inkubátor minden évben kiválasztja a régió 8 legjobb, induló fintech startupját és inkubációs programjában szakmai támogatást ad nekik.

Az MKB Bank által 2016-ban létrehozott MKB Fintechlab innovációs labor és nemzetközi startup inkubátor 12 hetes programja keretében tudást, befektetést és a banki partnerség lehetőségét biztosít a kiválasztott nyolc induló fintech számára.  

A Demo Day minden évben a startupok bemutatkozó eseménye, a zsűrinek ebben az évben tagja volt Melanie Seymour, a Blackrock globális vezetője és Mohamed ElSayad, a Telenor Magyarország üzleti vezérigazgató-helyettese is.

A legjobb előadásáért járó díjat idén a kriptovaluták világában a befektetői eligazodást segítő felületet kitaláló – londoni Coinrule vehette át.

Az MKB Fintechlab elmúlt három évben szerzett tapasztalatai azt mutatják, hogy a fintech világban három jelentős tendencia érzékelhető.

Az egyik ilyen az, hogy egyre több startup foglalkozik a bankok belső működési hatékonyságának javításával, és ezen keresztül az ügyfelek számára történő értékteremtéssel.

Tapasztalat az is, hogy a nagyvállalatok számára rendkívül hasznos, ha olyan saját, belső tudást építenek fel, ami segíti őket az ügyfélélmény növelésében és az ügyfélközpontú gondolkodás állandósításában. A harmadik markáns tapasztalat az, hogy a fintechnek egyre meghatározóbb szerepe van a különböző szektorok együttműködéseinek szervezésében is. 

Pereczes János, az MKB Fintechlab ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta, hogy az MKB Fintechlab-et az innováció, a kiválóság és az értékteremtés jegyében alapították. A programhoz csatlakozó startupok különböző országokból érkeznek, különböző egyéni perspektívákkal, eltérő élethelyzetekre alkalmazható megoldásokkal. A céljuk azonban mindig közös: olyan megoldásokat hozunk létre, amelyek alapjaiban határozhatják meg a pénzügyi szektor jövőjét és ezen keresztül az emberek életét.