Három hónap haladékot ad a tartozóknak az új TB törvény

Elemzések2019. dec. 11.HP

Az új társadalombiztosítási törvény hozzájárul a közterhek csökkenéséhez, de támogatja az adóegyszerűsítést is. Emellett az új rendszer automatikusan kiszűri az egészségügy potyautasait. Aki három hónapnál több tartozást felhalmoz a tb felé, azt kizárják az ingyenes ellátásból.

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár a mai sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az új társadalombiztosítási törvény hozzájárul a közterhek csökkenéséhez és az adóegyszerűsítést is segíti.

Az elmúlt évek gyakorlatával összhangban a kormány egyik célja az adók számának csökkentése és a szabályozás egyszerűsítése. Ennek keretében 20 adónem szűnhet meg a ciklus végéig – tette hozzá Izer Norbert. Jövő év július 1-től például már 9 adónemmel kell kevesebbet fizetni mint 2018-ban.

Az új TB törvény keretében 4 adónem helyett csak egy adót, a TB járulékot kell majd megfizetni. A TB járulék mértéke 18,5 százalék lesz, ami megfelel a korábbi négy járulék összesített értékének.

Az egykulcsos társadalombiztosítási járulék bevezetésével érezhetően csökkennek a foglalkoztatók adminisztrációs terhei.

További pozitívum a családok szempontjából, hogy 2020. július 1-jétől a teljes, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz a családi kedvezmény, aminek hatására egymilliárd forinttal több marad a gyermeket nevelő családoknál.

A vállalkozók évi 7,5 milliárd forintot nyerhetnek annak köszönhetően, hogy enyhülnek a minimum-járulékalap szabályok. Míg jelenleg az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után kellett megfizetni, addig jövő év július 1-től csak a minimálbér után kell.

Az új szabályok értelmében jól járnak a dolgozó nyugdíjasok is. 2020 július 1. után már minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség. Az új törvény mentesíti a saját jogú nyugellátásban részesülő személyek kereső tevékenységét a biztosítás és a járulékfizetés alól. A lépés hatására mintegy 20 milliárd forint maradhat az érintetteknél. Az államtitkár szerint az intézkedés hatására egy nagy tapasztalattal rendelkező kör tud csatlakozni ismét a munkaerőpiachoz.

A korábbi intézkedések mintegy 50 ezer nyugdíjast vonzottak vissza a munkaerőpiacra. Az aktuális becslések szerint a jelenlegi módosítás is nagyságrendileg ekkora kört mozgósíthat.

Az új társadalombiztosítási törvény segít továbbá visszaszorítani az adókerülést és a potyautas magatartást. Az új rendszer automatikusan kiszűri azokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, és ezzel a költségvetés mellett a tisztességes adófizetőket is megkárosítják.

Izer Norbert rávilágított továbbá arra, hogy aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, az ezután is jogosult marad, így senki nem szorul ki az ellátásból. A biztosítottakat ez a változás egyáltalán nem érinti, akik a biztosítási jogviszonyuk fennállása miatt jogosultak az egészségügyi ellátásra. A változás ezenfelül nem érinti a sürgősségi ellátást sem.

Végezetül az államtitkár elmondta, hogy a TAJ kártya akkor válik érvénytelenné, ha valaki 2020 július 1. után 3 hónapos tartozást felhalmoz. Az adóhatóság ugyanakkor ezalatt a három hónap során értesíteni fogja az érintetteket, vagyis nem fordulhat elő az, hogy valaki az orvosnál, a gyógyszerek megvásárlásánál vagy az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor szembesüljön azzal, hogy elmaradása van.