Történelmi csúcson a Garantiqa eredménye

Elemzések2019. jún. 11.K.M.

Fennállásának legsikeresebb évét zárt 2018-ban az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2018-ban a garanciaállomány meghaladta a 707 milliárt forintot, ami 24 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Kiemelten fontos, hogy növekedjen a mikro- kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedve, ezáltal erősítve a magyar gazdaság növekedését - hangsúlyozta Bárfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélkül miniszter. A Garantiq Hitelgarancia hitelgaranciája ebben nagyon sokat segít - tette hozzá a miniszter a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. évértékelő sajtótájékoztatóján.

Búza Éva a társaság vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban kiemelte: a Garantiqa 2018-ban 900 milliárd forintnyi hitelhez vállalt kezességet. A GKI Gazdaságkutató friss vizsgálata szerint a hazai GDP 2018-ban 0,37 százalékkal lett volna alacsonyabb a Garantiqa elmúlt nyolc éves tevékenysége nélkül.

A tavaly az MNB kezdeményézése alapján megkezdett úgynevezett fordított eljárás idén is folytatódik, amelynek keretében a Gerantiqa további 25 ezer hazai mikro-, kis-, és közepes vállalkozáselőzetes miősítésével segítheti a vállalkozások hitelfelvételét.

A gazdaság robosztus növekedése kedvező környezetet biztosított a hazai kis- és középvállalkozások fejlődésére, így a hitelfelvételi kedvük is jelentős volt. A hitelezési dinamika továbbra is magas, az állami kezességvállalás népszerűsége pedig egyre nő - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A tervekről Búza Éva elmondta, 2019-ben a 750 milliárd forint állományi keretösszeg 2020-ban 870 milliárd forintra emelkedik. 2020-tól a vállalatok kötvényeihez is kapcsolódhat kezességvállalás további 200 milliárd Ft keretösszeggel, valamint 2020-ban 10 milliárd forint tőkeemelés lesz a bővülő aktivitás támogatására.

Nyitóképünkön Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter és Búza Éva Garantiqa vezérigazgató