Új korszak jött el a Forma-1 életében - visszatérnek a "bűn városába"

Elemzések2023. nov. 18.Áldott Rebeka

Negyven év kihagyás után ismét Las Vegas útjain fognak versenybe szállni a Forma 1-es csapatok. Szombaton, november 17-én , helyi idő szerint este 10 órakor a Caesers palota, a híres Bellagio-szökőkutak és a Las Vegas-i Eiffel-torony között vezetett a versenyautók útja.

A verseny iránti hatalmas volt érdeklődést bizonyítja, hogy a háromnapos tribünjegyek 1500 dollárért keltek el, és a belépőárak folyamatosan tovább emelkednek.

A texasi Austinban rendezett F1-es versenyre csupán fele ekkora összegért lehetett beszerezni a jegyeket a múlt hónapban.

Az újonnan épült „Paddock Clubba”, a Forma-1 hatalmas pályamenti klubházába, személyenként 15.000 dollárért értékesítették a belépőket. Az exkluzív helyszínre már nyolc hónapja kiárusították a jegyeket, számol be a Forbes tudósítása.

Az érdeklődők kedvükre válogathatnak a szállodai szobákat, versenyjegyeket és étkezéseket kínáló csomagok között is. A Caesars Palace „Császár-csomagja” például 5 millió dollár fejében vehető igénybe a Nagydíj hétvégéjén. Ezzel a csomaggal öt éjszakát tölthetnek el a vendégek a 10.300 négyzetméteres Nobu tetőtéri villában, amelyhez egy 4.700 négyzetméteres terasz is tartozik.

Emellé 12 darab belépőt is biztosítanak a „Paddock Clubba”, valamint a Michelin-csillagos séf, Nobu Matsuhisa, által készített 12 főre szóló privát vacsorát is magában foglalja az ár. A tartózkodásuk alatt a szálloda vendégeinek utazásairól egy Rolls-Royce és egy privát sofőr gondoskodik.

A Sports Illustrated 7.500 dolláros háromnapos belépője is prémium megtekintési lehetőséget biztosít a vendégeinek. A csütörtöki edzések, a pénteki kvalifikációs futamok és a szombati versenyen kívül hozzáférést biztosít még olyan privát bulikhoz is, amiket David Beckham és Shaquille O’Neil rendeznek.

A verseny éjszaka zajlik, hogy Európában nappal tudják követni, a sok egyenes pálya és a kevés kanyar miatt nagy végsebességekre kell számítani, becslések szerint a 340-350 km/h sebességet is elérhetik az egyenes szakaszokon.

A hidegebb éjszaka miatt a Pirelli gumikeverékek teljesítménye is központi szerepet kaphat - vélik a Box utcában.

A Las Vegas-i Kongresszusi és Látogatói Hatóság (LVCVA) közel 6,5 millió dollárt áldozott arra, hogy a F1 Nagydíj idejére kezeskedjen a város közbiztonságáról.

A csapatok is sok forrást áldoznak a vegasi hétvégére. Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője, elmondta, hogy körülbelül 15 millió dollárt fektettek egy ezer ember befogadására alkalmas vendéglátóhelybe. Ez a beruházás csaknem kétszer annyi forrást követelt, mint a Mercedes második legköltségesebb, miami főhadiszállásának kiépítése.

A Las Vegas Boulevard főutca "The Strip" területe a Forma-1 útpályája, lelátó és lámpák előkészítése közben, a nevadai Las Vegasban. Shutterstock

A F1 tulajdonosa, a Liberty Media, 400 millió dollárra becsülte az esemény költségeit, de az ár folyamatosan emelkedik.

A Liberty Media harmadik negyedéves jelentése alapján 2023-ban 280 millió dollárnyi tőkekiadást fordított a las vegasi pálya és a boxutca előkészítésére.

„Körülbelül negyedmilliárd dollár értékben vásároltak egy 40 hektáros ingatlant” – mondta Steve Hill, az LVCVA vezérigazgatója. „Egy 300.000 négyzetméteres „Paddock” épületet hoznak létre, aminek valószínűleg 1000 dollár körül mozog a négyzetméter ára. Emellett, több mint 100 millió dollárt fognak magára a pályára költeni. Ez eddig 650 millió dollár, ami nem foglalja magában az alkalmazottak és a rendezvény egyéb költségeit.”

Jelenleg a F1 piaci kapitalizációja meghaladja a 15 milliárd dollárt, és a tíz csapat értéke átlagosan 1,9 milliárd dollár a Forbes becslései szerint.

Ez a 2019-es adatokhoz képest 276 százalékos növekedést mutat, ekkor még csupán 500 millió dollárt értek a csapatok. Jelenleg a Ferrari (3,9 milliárd dollár) és a Mercedes (3,8 milliárd dollár) számítanak a világ legértékesebb csapatainak.