Újra kamatot emelt az MNB: 6,15 százalék az irányadó ráta

Elemzések2022. márc. 24.Harsányi Péter

6,15 százalékra emelte az MNB az irányadó egyhetes betéti kamatlábat. A lépés megfelel a piaci konszenzusnak. Az elkövetkezendő időszakban a jegybank várhatóan lassabb ütemben emelheti az egyhetes betéti kamatlábat az alapkamatnál. Így a két kamatláb a nyári hónapokra lényegében összezárhat. A folyamat megemeli a hitelkamatlábakat is.

Három hét után 0,3 százalékponttal 6,15 százalékra emelte a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betéti kamatlábat, mely az irányadó kamat szerepét tölti be Magyarországon. A döntés megfelel a piaci konszenzusnak.

Egyhetes betéti kamatláb alakulása


Forrás: MNB, növekedés.hu

Az elkövetkezendő időszakban a jegybank várhatóan lassabb ütemben emelheti tovább az egyhetes betéti kamatlábat az alapkamatnál. Így a két kamatláb a nyári hónapokra lényegében összezárhat.

A növekedés.hu által megkérdezett kereskedelmi bankok szerint az egyhetes betéti kamat 7 százalék körül tetőzhet a nyári hónapokban.

A szigorítással a jegybank mérsékli többek között az inflációt és az inflációs várakozásokat.

Ennél nagyobb kamatemelésnek ugyanakkor már nem lenne érdemi hatása, hiszen az infláció háromnegyed részben olyan külső sokkokra vezethető vissza, amelyekre nincsen hatással a pénzpolitika.

Hitelkamatok

A kamatemelési ciklus következtében megemelkednek a hitelkamatlábak.

A banki várakozások alapján 7-7,5 százalék körül tetőzhet például a 20 éves futamidejű, 10 éves fix kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata.