Újabb város bevételéről számolt be az orosz katonai szóvivő

Hírek2022. márc. 24.MTI - Pogár Demeter, Moszkva

Az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a Harkiv megyében található Izjum városát - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtök reggeli hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint szerda este és az éjszaka folyamán nagypontosságú, nagy hatótávolságú tengeri és légi csapásokat hajtottak végre az ukrán fegyveres erők katonai létesítményei ellen, megsemmisítve 13 légvédelmi rendszert a Kijevtől délre fekvő Danilivka faluban, valamint a Donyeck megyében lévő Bahmut faluban egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, Lisicsanszk városában pedig egy nacionalista zászlóalj ideiglenes állomáshelyét.

A tábornok szerint az orosz légierő az éjszaka 60 ukrán katonai létesítményt, köztük két parancsnoki állást, a légvédelem pedig két drónt semmisített meg Harkiv és Sztara Markivka falu közelében.

Azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 257 drónt, 202 légvédelmi rakétarendszert, 1572 harckocsit és harcjárművet veszítettek.

Konasenkov újabb dokumentumok bemutatását ígérte azokról a biolaboratóriumi kísérletekről, amelyeket Moszkva szerint a Pentagon finanszírozásából, katonai céllal folytattak Ukrajnában.

A Rosszija 24 orosz hírtelevízió Kijev térségéből adott helyszíni jelentése valótlannak nevezte azokat az ukrán jelentéseket, amelyek szerint a környéken orosz alegységeket kerítettek volna be.

A TASZSZ biztonsági szervekre hivatkozva azt jelentette, hogy csütörtökig több mint 402 ezer embert, köztük 84 ezer gyereket menekítettek ki a Donyec-medence és Ukrajna területéről.

A Moszkva által függetlennek elismert "köztársaságokból" 342 ezer, a többi ukrajnai területről mintegy 60 ezer embert menekítettek ki.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz hadsereg csütörtökön humanitárius segélyt juttatott el Csernihivba, és a városból távozni akaró civileket evakuált. A tárca szerint a Herszon megyei mezőgazdasági területek aknamentesítése közben orosz tűzszerészek több mint 12 ezer lőszert hatástalanítottak.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) szerda este Oroszország területén korlátozta a News.Google-hoz történő hozzáférést. Az indoklás szerint az internetes szolgáltató olyan anyagokat osztott meg, amelyek "megbízhatatlan információkat tartalmaznak az ukrajnai különleges hadművelet menetéről".